کد خبر: ۲۶۸۸۵۳
تاریخ انتشار: شنبه ۲۴ شهریور ۱۴۰۳ – ۰۸:۴۱
به گزارش بهداشت نیوز ، دکتر حسام زنده دل مقدم پژوهشگر رشته میکروبیولوژی جهاددانشگاهی استان کرمان، گفت: اخیرا موارد زیادی در مورد تب دانگ یا تب دنگی می شنویم اکثر کسانی که به این بیماری مواجه می شوند هیچ علائم بالینی را نشان نمی دهند، بطور کلی از هر ۱۰۰ نفر ۲۵ نفر علائم بالینی را نشان می دهند که بعد از ۵ تا ۸ روز بعد از گزش پشه است.
وی ادامه داد: عامل تب دانگی ،ویروسی از خانواده فلاوی ویروس ها است که توسط پشه های ” آئدس اجیپتی” و” آئدس البوپیکتوس” منتقل می شود. این پشه که به ببر آسیایی مشهور شده است در مناطق استوایی جهان به ویژه آسیای جنوب شرقی از جمله مالزی وجود دارد.
دکتر مقدم افزود: این بیماری تب های بسیار بالایی (تا ۴۰ درجه سانتیگراد) دارد به همین دلیل به آن تب دانگ و تب استخوان شکن هم می گویند چرا که به دلیل درد شدید حاصل از آن بیمار تصور می کند که استخوان هایش در حال شکستن هستند. علائم آن به صورت سردرد ،حالت تهوع و استفراغ، درد عضلانی و مفصلی و گاهی اوقات همراه با بثورات پوستی در پشت پلک چشم می باشد.معمولا تب ۵ تا ۶ روز ادامه دارد و از روز چهارم ممکن است راش یا بثورات پوستی بروز کند که شبیه آفتاب سوختگی هستند و بهبودی با پوسته ریزی همراه است.
دکترمقدم تصریح کرد: معمولا در روزهای اول کسی که برای اولین بار با این پشه گزش پیدا کند آنقدر علائمش شدید نیست بیشتر روی کسانی که چندین بار با گزش پشه روبرو میشوند علائم شدید تر است. به همین دلیل علائم بیشتر در افرادی دیده میشود که در نقاط اندمیک هستند و بیشتر در معرض گزش این پشه و ویروس قرار می گیرند.
وی با بیان این مطلب که ممکن است علائم شدید در روزهای سوم یا چهارم نشان داده شود، افزود: این علائم شامل خونریزی، دردهای شدید شکمی، تنفس سریع و پی در پی،خستگی و بی قراری،خونریزی لثه و بینی، استفراغ های طولانی مدت، بزرگ شدن کبد،کاهش پلاکتهای خون ، افت فشارخون، نارسایی ارگان های بدن و …. است که گاها این خونریزی های شدید منجر به از کار افتادن ارگان های بدن، شوک و مرگ می شود.
وی تاکید کرد: با مراقبت های صحیح بهداشتی و درمان مناسب میزان مرگ و میر تب دنگی کمتر از ۱ درصد است.
این پژوهشگرخاطر نشان کرد: راههای انتقال می تواند از طریق نیش پشه، انتقال از انسان به پشه، انتقال در دوران بارداری و سایر حالت های انتقال باشد اما عمده ترین و مهم ترین راه انتقال از طریق نیش پشه آئدس است و سه راه دیگر می تواند وجود داشته باشد که نادر است.
وی گفت: انتقال از طریق انسان به پشه، پشه ها میتوانند توسط افرادی که به ویروس دنگی آلوده هستند مبتلا شوند و فرد سالم دیگر را پشه با نیش زدن آلوده کند از طریق انتقال در دوران بارداری هم شواهدی وجود دارد که می توان از طریق انتقال مادر باردار به جنین اتفاق بیفتد که این انتقال، انتقال عمودی است و سایر حالتهای انتقال هم موارد نادری از طریق فرآورده های خونی ، اهدای عضو و انتقال خون هم ثبت شده است.
این پژوهشگر مهمترین و بیشترین راه اصلی سرایت را از طریق انتقال از نیش پشه ذکر و تصریح کرد: این پشه بیشتر در جاهایی که آبهای راکد و مناطقی که مرطوب است رشد و تکثیر پیدا می کند.
وی گفت: یک سری راهکارهایی برای جلو گیری ازتب دنگی وجود دارد مثل پوشیدن لباسهایی که تا حد امکان بدن را بپوشاند استفاده از پشه بند مخصوصا درصورت خوابیدن در طول روز ایده آل آن است که تورهای پشه بند با مواد دافع حشرات اسپری شده باشند، نصب توری بر روی پنجره ها و نصب حشره کشهای برقی، استفاده از اسپری های مواد دافع پشه برای بدن انسان و…. که می تواند از نیش پشه جلوگیری کند.
وی گفت: دیگر راه های جلو گیری عبارتند از حذف آبهای راکد ، تخلیه و تمیز کردن ظروف ذخیره آب خانگی به صورت هفتگی ، دفع صحیح زباله های جامد و حذف زیستگاههای مصنوعی که می تواند آب را در خودشان نگه دارند،استفاده از حشره کش های مناسب در ظروف ذخیره آب در فضای باز می توان از زاد و ولد پشه ها جلوگیری کرد.
وی تصریح کرد: دانشگاههای علوم پزشکی شهید بهشتی، ایران و استان های هرمزگان(بندر لنگه)، سیستان و بلوچستان (چابهار)، بوشهر، فارس(گراش،لارستان، جهرم و شیراز)، گیلان، مازندران،قزوین،قم،ایرانشهر، مشهد،اصفهان، و گلستان توانسته اند بیماران را شناسایی کنند.
دکتر مقدم در ادامه افزود: از ابتدای سالجاری تا ۷ شهریور ماه ۱۷۸ مورد به این بیماری شناسایی شده است.
دکتر مقدم بیان کرد: اگربه تب دنگی مبتلا شدید مهم است که در خانه استراحت کنید، مایعات فراوان بنوشید، از استامینوفن برای کاهش درد و تب استفاده کنید(از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و آسپرین خودداری کنید) و مراقب علائم شدید باشید در صورت مشاهده علائم در اسرع وقت به مراکز درمانی مراجعه کنید.
وی اظهار کرد: اخیرا یک واکسن به نام QDengaدر برخی از کشورها تایید و مجوز مصرف گرفته است ولی با این حال فقط برای گروههای سنی ۶ تا ۱۶ سال توصیه شده است.
دکتر مقدم در پایان گفت: واکسن دیگری هم وجود دارد به نام Dengvaxia،یک واکسن چهار ظرفیتی ویروس زنده از sanofi Pasteur که برای افراد ۱۶ تا ۴۵ سال استفاده می شود و در بعضی از کشورها برای استفاده و تجویز در کودکان ۹ تا ۱۶ سال محدودیت دارد