به گزارش خبرنگار مهر، یکی از مشکلات این روزهای وزارت بهداشت، عدم استقبال از ظرفیتهای دستیاری در برخی از رشتههای پزشکی است که میتواند زنگ خطری برای نظام سلامت کشور باشد. رشتههایی همچون جراحی قلب اطفال، بیهوشی، کودکان و…، که باعث میشود نوبت عملهای جراحی نیز به تأخیر بیافتد.
در این بین، رشته بیهوشی را باید مهمتر از سایر رشتههای پزشکی برای انجام عمل جراحی تلقی کرد، زیرا ممکن نیست که جراح بدون «متخصص بیهوشی» وارد اتاق عمل شود. اگر چنین اتفاق ناگواری رخ دهد، باید شاهد تعطیلی اتاقهای عمل بود که میتواند یک فاجعه برای نظام سلامت باشد. البته در شرایط کنونی، اوضاع در رشته بیهوشی عادی است و فعلاً با کمبود متخصص بیهوشی مواجه نیستیم؛ اما با توجه به عدم استقبال از صندلیهای دستیاری بیهوشی، باید از همین حالا نگران سالهای بعد بود.
روز گذشته محمد رئیس زاده رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران، در افتتاحیه کنگره بیهوشی نسبت به بروز کمبود متخصص در برخی رشتههای پزشکی از جمله بیهوشی، هشدار داد و گفت: ۴۰ درصد پزشکان عمومی در کشور به کاری غیر از طبابت مشغولند، این در حالی است که صندلیهای دستیاری در برخی از رشتهها از جمله بیهوشی در کشور خالی مانده است.
وی افزود: متأسفانه پزشکان جوان تمایلی به ادامه تحصیل در رشتههای تخصصی ندارند و مسئولان در دولتهای قبل به جای پرداختن به دلایل این بیرغبتی و تلاش برای رفع این معضلات، به افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی روی آوردند که اقدامی کاملاً اشتباه بود.
در همین حال، علیرضا سلیمی رئیس انجمن آنستزیولوژی و مراقبتهای ویژه، از گرایش برخی پزشکان به انجام عملهای زیبایی در کشور به عنوان آفت نظام سلامت نام برد و گفت: یکی از آفتهای حوزه سلامت، انجام اعمال زیبایی است که باعث شده جوانان در انتخاب رشته پزشکی دچار تردید شوند.
وی افزود: وقتی پزشک با یک عمل ساده زیبایی، درآمد خوبی کسب میکند، دیگر رغبت نمیکند خودش را درگیر عملهای ساخت کند و در نتیجه آن، شاهد هجوم پزشکان به انجام عملهای زیبایی و کاهش استقبال از رشتههای تخصصی هستیم.
سلیمی تاکید کرد: متأسفانه به رغم اینکه بیهوشی در جهان از رشتههای پردرآمد است، در ایران شرایط خوبی ندارد و صندلیهای بیهوشی خالی مانده است. ضمن اینکه مهاجرت در بیهوشی بالا رفته و سن مهاجران هم کاهش یافته که این موضوع میتواند زنگ خطری برای نظام سلامت کشور باشد.
از سوی دیگر، سیدسجاد رضوی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با انتقاد از شرایطی که بر نظام سلامت کشور حاکم است، گفت: متأسفانه رشته اطفال در حال انقراض است، زیرا با توجه به سختیهای این قبیل رشتههای تخصصی، پزشکان ترجیح میدهند با استرس کمتر سراغ انجام اعمال زیبایی بروند که درآمد بیشتری هم دارد.
وی افزود: با این وضعیت که پیش میرویم، ممکن است در ۱۴۳۰، مجبور شویم برای جراحی قلب اطفال، بیمار را به خارج از کشور اعزام کنیم.