برخی تصمیمات دولت مانند حذف ارز ترجیحی تعدادی از کالاهای اساسی باعث به هم خوردن نظم بازار و به وجود آمدن کمبود و گرانی شده است و …
برخی تصمیمات دولت مانند حذف ارز ترجیحی تعدادی از کالاهای اساسی باعث به هم خوردن نظم بازار و به وجود آمدن کمبود و گرانی شده است و کسبه به شدت از این افزایش قیمت ها به خصوص در بازار حبوبات ناراحت اند. همچنین نبود ثبات در بازار و فقدان تلاش از سوی دولت در جهت کنترل قیمت ها و در مواردی مثل برنج حتی به هم ریختن بازار با تصمیمات خود دولت؛ علاوه بر آسیب به کسب و کارهای خرد به وضوح باعث کوچک شدن سفره مردم شده است، آن هم در شرایطی که دولت همچنان از ترمیم دستمزدها به رغم این افزایش قیمت های هر روزه خودداری می کند. همین موضوع باعث شد تا گزارشی از وضعیت بازار برخی از کالاهای اساسی مشهد تهیه کنیم که در ادامه می خوانید.
قیمت حبوبات؛ رو به بالا !
وارد یکی از مغازه های خواربار فروشی می شوم و از قیمت کالاهای اساسی سوال می کنم که فروشنده مدعی می شود: ۴۵ روز است که حبوبات وحشتناک در حال گران شدن است و هفته ای نیست که ما حبوبات نخریم و افزایش قیمت عجیب و غریبی نداشته باشد. مثلا لوبیاچیتی دو ماه پیش کیلویی ۱۱۵ هزار تومان بود و الان کیلویی ۱۴۳ هزار تومان شده است، البته که به یکباره به این قیمت ها نرسیده و کم کم افزایش داشته است. قبلا ما همیشه عدس کانادایی می آوردیم و الان چون به شدت گران شده، نمی آوریم به جای آن عدس اردبیل می آوریم و حسن آن این است که قیمتش مقداری ثبات دارد. وی درباره علت این افزایش قیمت ها می گوید: شنیده ام که ارز ترجیحی حبوبات را برداشته اند و واردکننده دلار را از بازار آزاد تهیه میکند و خریدش را انجام میدهد. نکته دیگر این است که برخی حبوبات مثل لوبیاچیتی تولید داخل از خارجی مرغوب تر است و قیمتش هم ارتباطی به ارز ندارد اما گران شده است. وضعیت بازار قصه پرغصه ای است و اگر بشود کلا دلار را به سفره مردم گره نزنند، خیلی بهتر میشود. همچنین قیمت لپه از ۱۱۰ به ۱۳۳ هزار تومان، لوبیاقرمز از ۹۸ به ۱۱۵هزار تومان و قیمت نخود هم بالا رفته بود که با واردات نخود ترک قیمت آن کمی متعادل شد و از ۸۳ به ۹۳ هزار تومان رسیده است.
وی درباره افزایش قیمت برنج نیز مدعی می شود: قیمت غلاتی مثل گندم و جو تغییر نکرده است، البته درباره برنج شنیده ام که ارز ترجیحی واردات آن را حذف کرده اند. اما خود دولت با تصمیم اشتباه بستن مرز و عدم واردات مشکلاتی برای بازار ایجاد کرد و برنج پاکستانی کیسه ای ۲۰۰ هزارتومان گران شد. تا شنیدند که قرار شده است قانون بسته شدن مرز ۳۰ تیر تا ۳۰ آبان امسال اجرا شود؛ در انبارها بسته شد. دیگر شرکت ها برنج را نمی فروختند و ما از دلال ها برنج پاکستانی پیدا می کردیم، هر قیمتی که دوست داشتند می گفتند و مثلا فقط هم ۴۰۰ کیلو می فروختند. برنج ملحم و شاندیز که حداکثر کیسه ای ۷۰۰ هزار تومان بود، الان به ۹۵۰ هزار تومان رسیده است. از دی پارسال که دولت قبل کالابرگ را راه انداخت به شدت تقاضا زیاد شد و مشتری دو میلیون و ۵۰۰ پرداخت میکرد و به اندازه ۵ میلیون تومان برای چند ماه خرید میکرد و واقعا می دیدم کسی که قبلا ۵۰ هزارتومان و ۱۰۰ هزار تومان برنج میخرید، می آمد و کیسه ای خرید میکرد و این جوری خیلی بهتر بود.
روغن در صف افزایش قیمت
به مغازه دیگری می روم و از افزایش قیمت روغن سوال می کنم که فروشنده فاکتور های خرید روغن از دو شرکت مطرح را برمیدارد و می گوید: روغن ۳ لیتری آفتابگردان را دانه ای ۱۵۴ هزارتومان برایم فاکتور کرده اند و قیمت ثبت شده رویش کمتر از ۱۶۰ هزار تومان است و کلا ۶ هزار تومان سود دارد. الکی و بیخود است و فقط برای پر بودن قفسه می آوریم. قبلا همین روغن را شرکت با تخفیف به ما میداد و حاشیه سود حدودا ۲۰ هزار تومان برای ما داشت اما الان تخفیف ها را حذف کرده اند و قیمت ها به شدت بالا رفته است. وی با اشاره به افزایش قیمت حبوبات هم ادامه می دهد: لپه از حدود ۲۰ روز قبل هر هفته دارد گران تر می شود و همین طور پله ای بالا می رود.در ادامه لیست قیمت خرید خود از یک بازرگانی کلی فروشی حبوبات را در دو تاریخ ۸ و ۲۲ آبان نشانم می دهد که در جدول این گزارش آورده شده است.
پیگیری موضوع
برای بررسی این موضوع با شرف زاده رئیس اتحادیه صنف عمده فروشان مواد غذایی تماس گرفتیم که در تماس تلفنی حاضر به مصاحبه نشد و اعلام کرد که ابتدا نیاز به بررسی سوالات به صورت پیامکی دارد. در ادامه همین مسئله را از مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف استان پیگیر شدیم که در پاسخ به سوال خبرنگار خراسان درباره افزایش قیمت حبوبات در بازار گفت: من این مسئله را رد نمی کنم و برخی از انواع حبوبات افزایش قیمت داشته اند اما برخی محصولات هم بوده اند که تغییر قیمت نداشته اند. صیادی با اشاره به پایش بازار می افزاید: بازرسی ها از بازار قطعا صورت می گیرد و فقط در بحث برنج از ابتدای سال تاکنون بیش از ۵۰۰ فرم تخلف تنظیم و پیگیری شده است. وی با اشاره به قیمت روغن هم ادامه می دهد: روغن در بازار افزایش قیمت نداشته و قیمت آن بر اساس همان قیمت مصوب کشوری است.
+
آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.