کد خبر: ۲۷۴۴۵۶
تاریخ انتشار: دوشنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۳ – ۰۸:۰۶
کمبودهای غذایی در دوران کودکی حتی در صورتی که مکمل های ویتامینی نیز مصرف کنند، ممکن است از سوتغذیه کودک جلوگیری نکند. رعایت تنوع و تعادل در مصرف غذا در رشد کودکان بسیار حائز اهمیت است. در توصیه های تغذیه ای به کودکان کم وزن و کوتاه قد باید مواردی از جمله زمان شروع تغذیه تکمیلی، تعداد دفعات و حجم غذای کودک، تعداد میان وعده ها، نوع میان وعده ها، اجزای ترکیبی، غلظت غذای تهیه شده، آلرژی به مواد غذایی، تنوع مصرف گروه های غذایی، استفاده از جایگزین های غذایی مناسب، استفاده از مکمل های مورد نیاز از جملهD+A ، مولتی ویتامین و آهن در کودکان زیر دو سال دقت شود.
در کودکان سوء تغذیه اغلب روزانه ۴ وعده غذایی و ۲ میان وعده غذایی در برنامه کودک گنجانده می شود. البته باید توجه داشت که سهم و تعداد هر وعده و غلظت غذا بر اساس سن کودک متناسب باشد.
یکی از روش های مهم تغذیه در این کودکان استفاده از روش های مقوی و مغذی کردن در برنامه غذایی کودک است.
به طور کلی، یک رژیم غذایی مناسب برای کودکان کم وزن و کوتاه قد از قواعد زیر پیروی می کند:
حاوی مقادیر کافی از ریز مغذی ها، به ویژه مواد مغذی مورد نیاز برای رشد کودک (آهن، روی، ویتامین A)
انرژی بالا، چربی کافی و با تاکید بر مصرف منابع اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ و همچنین کیفیت بالای پروتئین
طعم و بافت قابل قبول، تهیه آسان، مقرون به صرفه و در دسترس بودن
توصیه هایی به مادر برای کودکان کم اشتها:
در هنگام غذا دادن به کودک، صبور باشیم.
در تغذیه کودک از شیوه های اجبار یا محدودیت در مصرف مواد غذایی استفاده نشود.
هنگام غذا دادن به کودک، با او صحبت کنیم و او را به خوردن غذا تشویق نماییم.
زمان خوردن غذا را با ابراز محبت برای کودک لذت بخش کنیم.
در زمانی که کودک با علاقه غذا می خورد، او را تعریف و تمجید کنیم.
غذای کودک را رنگین و متنوع کنیم (تغییر در ترکیب غذاها، مزه، بافت، نحوه طبخ، تزئین غذاها به شکل حیوانات، گل، عروسک، استفاده از بشقاب های رنگین).
در صورت امتناع کودک از یک غذا می توانید کمی طعم آن را با یک چاشنی مورد علاقه کودک تغییر داد و یا در فرصتی دیگر امتحان کنیم.
سفره غذای کودک را در محیطی تمیز، آرام، دوستانه، راحت، مطمئن و همراه با دیگران قرار دهیم.
انتظار نداشته باشید کودک خیلی تمیز و مرتب مطابق با خواسته شما غذا بخورد. ریخت و پاش غذا و پرت کردن غذا را می توان با ملایمت و به تدریج محدود کرد.
در هنگام غذا دادن استفاده از موسیقی های کودکانه و یا بازی با کودک می تواند در بهبود اشتهای او موثر باشد.
داروهای مصرفی به هیچ وجه با شیر یا غذای کودک به صورت مخلوط داده نشود.
توصیه های کلی تغذیه ای:
به منظور جبران وزن این کودکان، لازم است منابع پروتئینی (حیوانی و گیاهی) شامل انواع گوشت، تخم مر غ، حبوبات، مغزدانه ها و شیر و لبنیات در برنامه غذایی روزانه آنان گنجانده شود.
دست کم یک سوم پروتئین روزانه کودک از منابع حیوانی باشد. از حبوبات به عنوان یکی از منابع خوب پروتئین حاوی اسید آمینهلیزین و تکمیل کننده اسیدهای آمینه غلات در برنامه غذایی کودک استفاده شود مانند غذاهای ترکیبی (عدس پلو، ماش پلو، انواع آش و…)
به دلیل نقش ویتامین A در رشد، تقویت سیستم ایمنی بدن، رشد و خون سازی، روزانه از منابع غذایی ویتامین A و پیش سازآنها یعنی بتا کاروتن (زرده تخم مرغ، کره، میوه های رنگی و سبزی های زرد و سبز) در برنامه غذایی کودک استفاده شود.
از منابع غذایی ویتامین C ( انواع فلفل، سبزی های برگ سبز مانند اسفناج و سبزی خوردن، توت فرنگی، گوجه فرنگی، انبه، لیمو و دیگر میوه ها و سبزی ها) به دلیل نقش آن ها به عنوان آنتی اکسیدان، تقویت کننده سیستم ایمنی بدن و افزایش دهنده جذب آهن در تهیه غذای اصلی کودک و یا به عنوان میان وعده غذایی استفاده شود.
روزانه از گروه گوشت و جانشین های آن شامل انواع گوشت ها، انواع حبوبات مانند عدس و ماش، انواع لوبیا، نخود، لپه، تخم مرغ و انواع مغزهای بدون نمک به عنوان منابع حاوی پروتئین، آهن و روی استفاده شود.
از منابع غذایی حاوی ویتامین D جهت رشد استخوانی و تقویت سیستم ایمنی بدن کودک مانند ماهی های چرب، لبنیات و زرده تخم مر غ و کره در برنامه غذایی کودک استفاده شود.
از منابع غذایی سلنیوم مانند تخم مرغ، مغزها و انواع گوشت ها استفاده شود. مصرف سلنیوم باعث کاهش استرس اکسیداتیو، کاهش التهاب و تقویت سیستم ایمنی بدن کودک میشود.
استفاده از منابع غذایی ویتامین های گروه B مانند انواع سبزی های برگ سبز و میوه ها، شیر و لبنیات، انواع گوشت ها، زرده تخم مرغ، غالت سبوس دار، حبوبات و مغزها جهت تنظیم متابولیسم انرژی، خون سازی و تقویت سیستم ایمنی بدن کودکان ضروری است.
از گروه شیر و لبنیات به دلیل منابع پروتئینی با کیفیت بالا و کلسیم و نقش آن در رشد استحکام استخوان کودک به طور روزانه استفاده شود.
تعداد دفعات و مدت زمان شیردهی در کودکان شیرخوار افزایش یابد.
مصرف نوشیدنی های خیلی شیرین مانند چای شیرین، شربت ها و آب میوه صنعتی کاهش می یابد تا اشتهای کودک از بین نرود.
استفاده از غذاهای حاوی قندهای ساده و غذاهای پرچرب (چیپس، سیب زمینی سرخ شده، استفاده از سس های مایونز و نظایر آن ها) کاهش یابد.
هر دو ماه یک بار برای کودکان ۲ تا ۵ سال یک عدد مکمل ۵۰ هزار واحدی ویتامین D داده شود.