طی روزهای اخیر نظریههای مختلفی درباره دلایل رشد قیمت دلار و مسیر پیش روی بازار ارز مطرح شده است. برخی از کارشناسان و فعالان بازار ارز، این روند را خواست سیاستگذار برای جبران کسری بودجه و هزینههای پایان سال میدانند و برخی دیگر معتقدند بانک مرکزی توان ممانعت از دلار برای رسیدن به ارزش ذاتی خود را ندارد.
گروه سومی نیز معتقدند هر دو این نظریهها قابل اعتنا هستند و در همراهی با یکدیگر، دلار را در کریدور هفتم پیش میرانند. بهویژه اینکه قیمت دلار با افزایش تقاضا نیز شارژ شده است.
از ابتدای سال روشن بود که سیاست کنترل قیمت دلار جواب نمیدهد
برزو حقشناس، کارشناس بازارهای مالی، توضیح داد: «همانگونه که از ابتدای سال تاکید کرده بودم، سیاستهایی که بانک مرکزی و آقای فرزین در پیش گرفتهاند بر این مبناست که بهشدت در تلاشاند قیمت دلار را کنترل کنند. اما این رویکرد در نهایت به ضرر آنها خواهد بود، زیرا ارزش ذاتی دلار بهمراتب بالاتر از این اعداد است.»
او افزود: «در اوایل سال هم تاکید کرده بودم که ارزش ذاتی دلار بالاتر است و به این ترتیب، سیاستهای بانک مرکزی به طور موقت کارایی نخواهد داشت و قیمتها در نهایت رشد خواهند کرد. البته اشاره کرده بودم که ممکن است برخی از سیاستها مانع این رشد شوند.»
قیمت دلار به انتخابات آمریکا چشم دوخته بود
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: «در آن زمان، بازار به انتخابات آمریکا چشم دوخته بود. اگر آقای ترامپ در انتخابات پیروز میشد، این موضوع میتوانست بهعنوان یک عامل تاثیرگذار در نظر گرفته شود و دلار به سمت ارزش ذاتی خود حرکت کند و در آن صورت، بانک مرکزی دست و بالَش بسته میشد.»
پایان سال میلادی و آغاز سال نو چینی، تقاضای دلار را افزایش داده است
حقشناس با اشاره به پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا گفت: «حالا ما با تقاضای بالایی برای دلار مواجه خواهیم شد؛ بهویژه در نیمه دوم آذرماه تا اوایل بهمنماه، که به دلیل پایان سال میلادی و سال چینی، شرکتها نیاز به تسویهحساب دارند و تقاضا برای دلار افزایش مییابد.»
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: «این موضوع با انتخاب آقای ترامپ همزمان شده و تقاضای مضاعفی به تقاضاهای موجود اضافه کرده است.»
دیدگاههای ترامپ درباره مسائل هستهای ایران انتظارات تورمی را افزایش داده است
حقشناس توضیح داد: «دیدگاه آقای ترامپ در مورد مسائل هستهای ایران و نگرانیها از افزایش قیمت دلار، انتظارات تورمی را بالا میبرد. این انتظارات، تقاضا برای دلار را به شکل مضاعف افزایش میدهد و به تبع آن، تقاضا برای حفظ سرمایه نیز به وجود میآید.»
ارزش ذاتی دلار در محدوده کانالهای چهارم تا ششم کریدور هفتم است
این کارشناس بازارهای مالی بیان کرد: «در حال حاضر، ما در بازهای هستیم که به ارزش ذاتی دلار نزدیک میشویم. در حال حاضر، ارزش ذاتی دلار در محدوده کانالهای چهارم تا ششم کریدور هفتم تخمین زده میشود و به نظر میرسد در این نقطه حرکتی متوقف خواهد شد.»
حقشناس ادامه داد: «از نظر تکنیکالی نیز به نزدیکی یک مقاومت در بازه کانالهای چهارم تا ششم کریدور هفتم رسیدهایم. من برآورد میکنم این حرکت بهزودی به انتها خواهد رسید و دلار به لحاظ زمانی وارد یک دوره استراحت خواهد شد.»
او افزود: «این وضعیت تا ماه آینده ادامه خواهد یافت و ما باید مفروضات جدید را بررسی کنیم. در آن زمان، با ورود آقای ترامپ به قدرت، باید ببینیم تعامل ما با ایشان چگونه خواهد بود و آیا دلار مجدداً حرکتی خواهد داشت یا خیر.»