سیدمحمد مرندی، تحلیلگر سیاست خارجی و استاد دانشگاه تهران، دیروز در واکنش به خبری مبنی بر طرح ایده حمله به تاسیسات هستهای ایران در تیم ترامپ، نوشت: «مشکل جزئی؛ پایگاه هوایی العدید آمریکا در قطر کوچک است. در صورت تجاوز [به سایتهای هستهای ایران]، تاسیسات و زیرساختهای گاز طبیعی در قطر به کلی نابود میشود. از این رو گاز طبیعی از دوحه وجود نخواهد داشت. از این رو، قطر وجود نخواهد داشت. همه چیز به همین جا ختم نمیشود.» مرندی ساعتی بعد این توئیت که واکنشهای زیادی برانگیخت را حذف کرد.
به گزارش «شایانیوز» به نقل از فرارو؛ مرندی متولد آمریکا و استاد زبان انگلیسی دانشگاه تهران است که به خاطر تسلطش به این زبان، همواره به عنوان کارشناس در شبکههای بینالمللی حضور پیدا میکند. او پیش از این مشاور رسانهای تیم مذاکرهکننده هستهای بود.
در کنار تمام اینها، مرندی فرزند دکتر سیدعلیرضا مرندی وزیر سابق بهداشت، از نزدیکان و پزشک معتمد مقام معظم رهبری است. مجموع این عوامل باعث میشود که اظهارنظرهای او مورد توجه قرار بگیرد. مرندی تا قبل از این اظهارنظر که حمله به یک کشور همسایه را تجویز میکرد، با تئوری زمستان سخت اروپا شناخته میشد.
تئوری که باعث تعلل دولت سیزدهم در توافق با کشورهای غربی شد، چون بیان میکرد که آنها به خاطر قطع گاز دریافتی از روسیه، ناچاراً به سمت ایران روی خواهند آورد.
بر اساس اطلاعات موجود، ایالات متحده آمریکا ۷۵۰ تا ۸۵۰ پایگاه رسمی نظامی در چهارگوشه جهان دارد. تاسیسات محرمانه و غیرقانونی آنان که بیشتر به حوزه اطلاعات مربوط میشود نیز در کشورهای مختلف مستقر است. بخشی از این پایگاههای آمریکایی در خاورمیانه ساخته شده است.
تعدادی از آنها به طور اختصاصی از سوی نیروهای آمریکایی مورد بهرهبرداری قرار میگیرد و بخش دیگر به صورت مشترک. در پایگاههای خاورمیانه، فقط پایگاههای سوریه به صورت غیرقانونی و موافقت دولت مرکزی (سابق) برپا شده اما بقیه پایگاههای منطقه طی قرارداد رسمی با دولت میزبان در اختیار آمریکا قرار گرفته است.
اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا چندی پیش گزارش و اینفوگرافیکی از پراکندگی نیروهای آمریکایی (دریایی، هوایی و زمینی) منتشر کرد که اطلاعات آن مربوط به ۱ اکتبر ۲۰۲۴ یا ۱۰ مهر ۱۴۰۳ برمیگردد. پایگاههای خاورمیانه را نسبت به نزدیکی آنان به ایران میتوانیم در دو لایه تعریف کنیم:
مهمترین پایگاههای آمریکایی در کشورهای همسایه ایران قرار دارند. پایگاه العدید که مرندی از آن نام برد، بزرگترین پایگاه هوایی فرامرزی آمریکا و در قطر واقع شده است. نیروی زمینی آمریکا در پایگاههای کویت مستقر هستند و بحرین مرکز استقرار ناوگان پنجم نیروی دریایی این کشور است. مرکز فرماندهی سنتکام نیز در کشور قطر دارد. برد موشکهای ایران، تمام پایگاههای آمریکا تا میانههای مدیترانه را پوشش میدهد و قابلیت هدف گرفتن آنان را دارد.
اما سوال این است که دقیقاً به کدام کشور همسایه قرار است حمله کنیم؟ به کشورهای همسایه جنوب خلیج فارس که دولت سیدابراهیم رئیسی و پزشکیان تلاش دارند سیاست همسایگی و همکاری جمعی را با آنان پیش ببرند؟ امارات که نقش مهمی در دور زدن تحریمهای ما دارد؟ قطر که پولهای بلوکه شده کره جنوبی به آن منتقل شده؟ عمان که کانال ارتباطی ما با آمریکاست؟ ترکیه که همین حالا در بحث سوریه با آن سرشاخ هستیم؟ کدام یک؟