گروه ورزش تیترکوتاه – نسیم شیرازی: سومین جشنواره زیبایی اسب اصیل ترکمن کشور به میزبانی علی آباد کتول برگزار شد تا به رسم ۵ سال گذشته علاقه مندان به اسب ترکمن راهی این شهر سرزنده شوند و زیبایی این نژاد زیبا، نجیب و غریب در کشور را باز هم از نزدیک تماشا کنند. به بهانه برگزاری این جشنواره با ناظر فنی (DC) این رقابت گفت و گو گرفتیم تا از آخرین وضعیت اسب اصیل ترکمن کشور باخبر شویم. گفت و گوی تیترکوتاه با «حکمت شیردل» را در ادامه خواهید خواند.
ناظر فنی این جشنواره با اشاره به ششمین سال برگزاری جشنواره زیبایی اسب اصیل ترکمن در این شهر گفت: این جشنواره به همت مسئولان شهر و هیئت سوارکاری علی آباد کتول با حضور تماشاچیان و اسب داران و مسئولان فدراسیون سوارکاری کشور به خوبی برگزار شد.
حکمت شیردل که خود تولید کننده زیباترین اسب ترکمن برای ده دوره جشنواره های زیبایی کشور است، افزود: در این جشنواره بیش از ۸۰ راس اسب از استان های کشور چون مازندران، خراسان شمالی، گلستان، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، سمنان و تهران حضور داشتند که توسط سه داور از کشور ترکمنستان مورد ارزیابی و داوری قرار گرفتند، در نهایت به مالکان اسب های اول تا سوم تندیس یادبود و جایزه نقدی هم اهدا شد که جایزه مقام اول مبلغ ۱۲ میلیون تومان، مقام دوم ۸ میلیون تومان و مقام سوم ۵ میلیون تومان را شامل می شد.
وی با اشاره به جایگاه اسب ترکمن در کشور بیان کرد: این نژاد در دنیا جایگاه ویژه ای دارد و دلیلش این است که تا حدی تمام اسب های ورزشی اسم و رسم دار دنیا پایه ترکمن دارند. به طور واضح تر این نژاد قابلیت خوبی در مسابقات کورس، پرش و استقامت دارد، به طور مثال نژاد تروبرد که دونده ترین نژاد دنیا است پایه اصلی اش اسب ترکمن است و در دنیا جزو گران ترین نژاد های اسب همین اسب ترکمن است.
او تصریح کرد: ولی متاسفانه در کشور ما به دلایل مختلف به این نژاد بی توجهی می شود، اولین دلیل این است که با وجود اینکه حتی بر روی کاغذ صادرات این اسب آزاد شده ولی به دلیل اینکه کشور ما در قرنطینه جهانی نیست و استادبوک مورد تایید جوامع جهانی را نداریم این امر فقط روی کاغذ مانده و عملی نشده است، از سوی دیگر چون این نژاد قابلیت ورزشی دارد و با قیمت ارزان تری در دسترس ورزشکاران این رشته قرار دارد بازار وارد کنندگان و دلالان اسب های خارجی را از بین می برد و این یکی دیگر از موانع است.
دعوای کهنه ی هویت بخشی به این نژاد نیز همچنان میان سازمان جهاد کشاورزی و فدراسیون سوارکاری باعث شده تا این نژاد دارای استادبوک و یا کتاب انصاب کامل و مورد تایید جامعه جهانی نباشد
وی ادامه داد: دعوای کهنه ی هویت بخشی به این نژاد نیز همچنان میان سازمان جهاد کشاورزی و فدراسیون سوارکاری باعث شده تا این نژاد دارای استادبوک و یا کتاب انصاب کامل و مورد تایید جامعه جهانی نباشد.
وی که در چندین جشنواره کشوری به عنوان یکی از مسئولان برگزاری حضور داشته است، ادامه داد: به طور واضح تر جهاد کشاورزی مرجع هویت بخشی به دام کشور و فدراسیون سوارکاری مرجع اسب های ورزشی است و تا زمانی که این دو ارگان به صورت علمی و با حمایت شرکت های دانش بنیان به صورت دقیق دست به شناسایی ژنتیکی این نژاد نزنند همچنان در رکود کامل و به تبع آن شاهد از بین رفتن این اسب منحصر به فرد خواهیم بود.
او که دارنده دو عنوان برتر تولید اسب ترکمن استان خراسان شمالی نیز هست، در خصوص تاثیر اقتصادی این نژاد اظهار کرد: در دو زمینه داخلی (حضور این نژاد در رشته های متفاوت ورزشی) و در زمینه خارجی (صادرات و ارز آوری) می تواند تاثیر بسزایی در اقتصاد و حتی صادرات غیر نفتی داشت که این امر در مورد نژاد ترکمن در کشورهایی چون روسیه، آلمان، ترکمنستان و … قابل مشاهده است و کارشناسان جهانی این رشته هنگام حضور در همین جشنواره ها در مقام داوری این موضوع را بارها به وضوح بیان کرده اند که بعضی از اسب های تولید ایرانیان از نظر فنوتیپ بسیار زیباتر و اصیل تر از کشورهای یاد شده است.
حکمت شیردل که دبیر هیئت سوارکاری خراسان شمالی نیز هست، خاطرنشان کرد: به تازگی کشور اقتصادی و پیشرفته چین یک شهرک بزرگ تولید اسب ترکمن (آخال تکه) را تاسیس و راه اندازی کرده است، کاری که در ایران با برنامه ریزی، توان و قابلیت انجام آن را با در دسترس داشتن بهترین اسب های این نژاد داریم.
وی در خصوص راهکارهای حمایت از این نژاد یاداور شد: بعد از حذف یارانه نهاده های دامی از تمام دام های کشور تولید کنندگان این نژاد دچار مشکلات معیشتی و حتی نگهداری شدند، چرا که قانون گذار با حذف یارانه نهاده های دامی به طبع قیمت گوشت و شیر را در بازار بالا برده اما انگار تولید کنندگان اسب را در نظر نگرفته است، به طوری که بازار فروش کلیه دام های تولیدی در کشور بازار لبنیات و گوشت است ولی در خصوص اسب این موضوع دیده نشده است.