۷۱ درصد سرمایه‌گذاری هوش مصنوعی دنیا در دست آمریکا

ندا اظهریخبرنگار

 در عصر فناوری هر سالی که می‌گذرد باید منتظر اتفاق تازه‌تری بود که دنیا را متحول کند، مانند ChatGPT که ناگهان در اواخر سال ۲۰۲۲ ظهور کرد و بسیاری از معادلات را در حوزه هوش مصنوعی به هم ریخت. پس از آن دیگر نمی‌توان قاعده و قانونی برای این روند قائل شد و هر روز باید چشم‌انتظار پدیده جدیدی بود. با نزدیک شدن به روز‌های آخر سال ۲۰۲۴ و در آستانه ورود به سال میلادی جدید، بسیاری از کارشناسان از گرایش‌های فناورانه جدیدی صحبت می‌کنند که دنیا قرار است در سال ۲۰۲۵ با آن روبه‌رو شود. در این گزارش که از سوی cbinsights منتشرشده آینده فناوری را در سال پیش رو در حوزه خدمات مالی، علوم زیستی و مراقبت بهداشتی، هوش مصنوعی، شرکت‌ها، خرده فروشی و مصرف‌کننده و صنایع بررسی کرده است. 

با توجه به مطالعات گسترده‌ای که در حوزه هوش مصنوعی انجام می‌شود، آمریکا به‌سرعت در زمینه تأمین بودجه‌های لازم در هوش مصنوعی نسبت به سایر کشور‌ها فاصله گرفته است. به این ترتیب، استارتاپ‌های آمریکایی در حال حاضر ۷۱ درصد از کل سرمایه‌گذاری‌های هوش مصنوعی دنیا را از آن خود کرده‌اند. این درحالی است که آمریکا در چهار سال گذشته جایگاه ویژه‌ای در این حوزه نداشته است اما سهم آسیا که در سال ۲۰۲۳ حدود ۷۰ درصد از سرمایه‌گذاری هوش مصنوعی را در دست داشت، در سال جاری تنها به ۱۳ درصد رسیده که با ۵۷ درصد کاهش روبه‌رو شده و به نظر می‌رسد آمریکا گوی سبقت را از آسیا در سرمایه‌گذاری هوش مصنوعی ربوده است.

در سال جاری سهم اروپا ۱۴ درصد بوده است و مابقی کشور‌ها نیز ۳ درصد را از آن خود کرده‌اند. با توجه به اینکه بیشترین استعداد‌های فعال در حوزه هوش مصنوعی در آمریکا متمرکز شده‌اند، همین امر شکاف نوآورانه قابل‌توجهی را بین آمریکا و سایر نقاط جهان ایجاد کرده، به‌طوری‌که ۴۳ درصد سهم شرکت‌های هوش مصنوعی به آمریکا تعلق دارد؛ در حالی که این سهم برای چین تنها ۹ درصد، برای انگلیس ۷ درصد، برای هند و کانادا نیز هرکدام ۴ درصد است. 

چین تنها قدرت جهانی است که با سلطه آمریکا در فناوری‌های LLM با آمریکا به ویژه در سیستم‌های منبع باز رقابت می‌کند. غول‌های فناوری چین همزمان مدل‌های پیشرفته را توسعه داده و روی سیستم‌هایی با عملکرد مشابه سرمایه‌گذاری می‌کنند. هشت‌کشور شامل بلژیک، برزیل، ایتالیا، استرالیا، نروژ، هند، سوئیس و کره جنوبی از نظر رشد سرمایه‌گذاری روی هوش مصنوعی و رشد تعداد کارکنان از آمریکا پیشی‌گرفته‌اند. استارتاپ‌های هوش مصنوعی ممکن است با رقابت کمتری در بازار‌های خانگی مواجه شوند و قوانین داده‌های محلی را بهتر درک کنند که این نشان‌دهنده فرصت‌های مشارکتی برای شرکت‌های بین‌المللی است که به‌دنبال توسعه بیشترند.

سرمایه‌گذاری بلژیک روی هوش مصنوعی در سال ۲۰۲۳- ۲۰۲۲ حدود ۲۱ میلیون دلاری بود که این میزان در سال ۲۰۲۴- ۲۰۲۳ با میانگین رشد سالانه ۲۵ درصدی به ۱۴۱ میلیون دلار رسید. نرخ تغییر این سرمایه‌گذاری ۵۷۱ بوده است. دومین کشور از نظر میزان رشد، برزیل است که نرخ سرمایه‌گذاری آن در سال ۲۰۲۳- ۲۰۲۲ حدود ۳۴ میلیون دلار و در سال ۲۰۲۴- ۲۰۲۳ حدود ۱۹۴ میلیون دلار بود که میانگین رشد سالانه آن ۱۹ درصد بود و نرخ تغییر سرمایه‌گذاری آن نیز به ۴۷۱ درصد رسید. 

آنچه با پیشرفت فناوری نمایان می‌شود، این است که مراکز داده قدیمی قادر به برآوردن نیاز‌ها برای تأمین تقاضای هوش مصنوعی نیستند. شرکت‌های آمریکایی برای ساخت مرکز کلان‌داده با هزینه‌های زیرساختی هوش مصنوعی یک هزار میلیارد دلاری آماده‌اند. هرچه رشد تقاضا سریع‌تر اتفاق بیفتد، شرکت‌ها در مدت زمان سریع‌تری روی راه‌اندازی مراکز داده سرمایه‌گذاری می‌کنند. غول‌های فناوری به نوآوران پیشرو در حوزه انرژی تبدیل می‌شوند تا از فعالیت هوش مصنوعی حمایت کنند.

مصرف برق مرکز داده تا سال ۲۰۲۶ بیش از دوبرابر خواهد شد به‌طوری‌که از ۴۶۰ تراوات ساعت در سال ۲۰۲۲ به بیش از ۱۰۰۰ تراوات ساعت در سال ۲۰۲۶ خواهد رسید که معادل مصرف کل انرژی در ژاپن است. بهره‌وری انرژی یک اولویت به شمار می‌رود و فرصت‌هایی را در ساخت پردازنده‌ها و فناوری‌های خنک‌کننده جدید ایجاد می‌کند. انتظار می‌رود تا سال ۲۰۲۶، حدود ۳۸ درصد از شرکت‌ها از خنک‌کننده‌های مایع در راه‌اندازی مراکز داده خود استفاده کنند. این رقم در سال ۲۰۲۴ تنها ۲۰ درصد است. بیشتر فروشندگان خنک‌کننده‌های مایع طی دو سال گذشته تا ۲۰ درصد افزایش یافته‌اند. 

متن کامل گزارش ندا اظهری، مترجم را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.

+

آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

advanced-floating-content-close-btn