آموزش مهارت محور در آموزش وپرورش

نویسنده عاطفه سادات آل رسول -مدرس آموزش های مهارت محور و دوره های نوین آموزشی

این رویکرد بر این اصل تاکید دارد که دانش آموزان بهترین یادگیری را از طریق تجربه ،تمرین وکاربرد مهارت ها در موقعیت های واقعی به دست می آورند.برای اجرای آموزش مهارت محور ،می توانید از روش های متنوعی مانند مطالعه موردی ،پروژه های عملی ،تمرینات گروهی ونقش آفرینی استفاده کرد.

همچنین اهمیت بخشیدن به باز خورد و ارزیابی منظم برای ارزیابی پیشرفت دانش آموزان نیز حائز اهمیت است .

استفاده از روش های فعال سازی مشارکتی و تعاملی ،تشویق دانش آموزان به حل مسائل و ارائه راهکارهای خلاقانه برای مواجهه با چالش ها نیز از جمله روش های موثر در آموزش مهارت محور است .

با توجه به محتوای درس و نیاز های دانش آموزان ،می توانید روش های مختلفی را ترکیب کنید تا به بهترین شیوه ممکن مهارت های آن ها را تقویت کنید.

این رویکرد می تواند به افزایش انگیزه ،تعهد و خود کار آمدی دانش آموزان کمک کند و آموزش و پرورش را به سمت یادگیری موثر و پایدار هدایت کند .

همانطور که سازمان بهداشت جهانی برای داشتن زندگی فردی و اجتماعی موفق ،ده مهارت را معرفی کرده است و شامل موارد زیر است :

۱-مهارت خودآگاهی ۲-مهارت همدلی    ۳-مهارت روابط بین فردی ۴-مهارت ارتباط موثر ۵-مهارت مقابله با استرس

۶-مهارت مدیریرت هیجان ۷-مهارت حل مسئله ۸-مهارت تصمیم گیری ۹- مهارت تفکر خلاق  ۱۰-مهارت تفکر نقادانه

که ما معلمان  همه ی این ۱۰ مهارت را می توان به صورت ترکیبی در تدریس خود بگنجانیم ودر کنار درس ،آموزش مهارت هم داشته باشیم .

برای مثال یکی از این روش ها را بیشتر توضیح می دهم

روش حل مسئله و مواجهه با چالش های واقعی در زندگی:

قبل از اینکه به توضیح این موردبپردازم لازم است که توضیح مختصری درباره حل مسئله بدهم.

وقتی اسم حل مسئله به میان می آید ،اکثر والدین و حتی معلم های جوان ممکن است فکر کنند در مورد درس ریاضی سخن می گوییم ،در صورتی که اینطور نیست ،در همه دروس و همه مراحل زندگی ما با چالش و مسئله برخوردمی کنیم و وقتی بخواهیم آن چالش را بر طرف کنیم درواقع به آن حل مسئله گفته می شود.

روش حل مسئله و مواجهه با چالش های واقعی در زندگی بسیار ارزشمند است و به افراد کمک می کند تا با موفقیت با چالش ها و مسائل روز مره زندگی خود رو به رو شوند این روش شامل چند مرحله اساسی که به شرح زیر است :

  • شناسایی مسئله :اولین قدم در حل هر مسئله ای ،شناسایی وتعریف دقیق مسئله است .برای این منظور ،باید مسئله را به صورت واضح و دقیق تعریف کرده و عوامل درآن را شناسایی کنید.
  • تحلیل مسئله: پس از شناسایی مسئله ،باید مسئله را تجزیه و تحلیل کرده وعوامل موثر در آن را بررسی کنید .در این مرحله ،باید داده ها و اطلاعات مرتبط را جمع آوری و تجزیه وتحلیل کنید.
  • ارائه راه حل ها :پس از تحلیل مسئله ،باید راه حل های مختلفی برای حل مسئله ارائه دهید. این راه حل ها باید مبتنی بر داده ها و اطلاعات موجود باشند وبهترین راه حل باید انتخاب شود .
  • اجرای راه حل :پس از انتخاب بهترین راه حل ،باید آن را اجرایی کرده و به عملیاتی شدن آن پرداخت. در این مرحله ،باید نتایج و خروجی های راه حل را پایش کرده و اصلاحات لازم را اعمال کنید .
  • ارزیابی و بازخورد : درپایان باید عملکرد و نتایج راه حل را ارزیابی کرده و بازخورد لازم را دریافت کنید.این بازخوردها می توانند بهبود های لازم را برای راه حل ارائه شده نشان دهند.

با استفاده از این روش ،شما می توانید به بهترین شکل ممکن با چالش ها و مسائل واقعی در زندگی تان روبه رو شوید و به راه حل های موثر و پایداری برای آن ها دست یابید .

و اگر معلم ها این مراحل را در تمام دروس مد نظر قرار دهند و به زبان ساده برای دانش آموزان توضیح دهند و در زندگی روزمره  و کلاس درس جاری سازند ،دانش آموزان در طول مدت زمان یاد می گیرند و چالش هاشون را  اصولی برطرف کرده و به دنبال راه حل می روند و به نتیجه می رسند و به این ترتیب بچه ها بهتر آموزش می بینند و این آموزش ها در درون آنها نهادینه می شود و به نتیجه دلخواه می رسیم .               

+

آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

advanced-floating-content-close-btn