سندرم تخمدان پلی کیستیک یا PCOS مشکلی است که کمتر مورد بحث قرار گرفته اما به طرز شگفتآوری شایع است. علائم آن شامل افزایش وزن، مشکلات پوستی و مشکلات باروری است و معمولاً در اواخر نوجوانی یا اوایل دهه ۲۰ سالگی در زنان ظاهر میشود. در این میان افراد مشهوری هم هستند که به سندرم تخمدان پلیکیستیک مبتلا هستند و تجربه خود از این بیماری را با عموم به اشتراک گذاشتهاند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) وضعیتی است که زنان را در سنین باروری تحت تاثیر قرار میدهد. اغلب در مورد آن صحبت نمیشود، اما رایجتر از آن چیزی است که فکر میکنید. یک بررسی از شواهد بینالمللی نشان میدهد که PCOS میتواند تا ۲۶ درصد از زنان را در برخی جوامع تحت تأثیر قرار دهد.
علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک
علائم اصلی سندرم تخمدان پلی کیستیک عبارتند از قاعدگی نامنظم، سطوح بیش از حد هورمونهای مردانه، مشکلات باروری و تخمدانهای پلیکیستیک یعنی تخمدانهایی که بزرگ شده و حاوی کیسههای پر از مایع در اطراف تخمک هستند.
پریود نامنظم
اگر قاعدگیتان نامنظم است ممکن است نشانه PCOS باشد.
مشکلات باروری
اگر از سندرم تخمدان پلیکیستیک رنج میبرید باردار شدن برایتان دشوارتر از حد معمول خواهد بود. دلیل این موضوع این است که بدن شما بهطور نامنظم تخمکگذاری میکند یا اصلاً این کار را انجام نمیدهد.
رشد موهای زائد
یکی دیگر از علائم این بیماری رشد موهای زائد است. زنانی که این علامت را دارند معمولاً در قسمتهای خاصی از بدنشان، از جمله صورت و سینه، موهای بیشتری نسبت به معمول دارند.
علایم دیگر
علایم دیگر عبارتند از افزایش وزن، نازک شدن مو یا ریزش مو، پوست چرب یا آکنه. این سندرم همچنین با ایجاد مشکلاتی مانند دیابت نوع ۲ در مراحل بعدی زندگی مرتبط است.
علت بروز سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
علت دقیق PCOS ناشناخته است. با این حال، واضح است که به سطوح غیرطبیعی هورمون، بهویژه سطوح غیرطبیعی انسولین مرتبط است.
نقش انسولین
نقش انسولین تنظیم قند خون است و بسیاری از زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک بدنشان نسبت به انسولین مقاوم است، به این معنی که مقدار بیشتری از آن را تولید میکند.
افزایش سطح انسولین در بدن به نوبه خود باعث افزایش تولید و فعالیت هورمونهایی مانند تستوسترون میشود. اضافه وزن یا چاقی نیز میتواند تولید انسولین را افزایش دهد.
درمان
متأسفانه هیچ درمانی برای PCOS وجود ندارد، اما داروهایی وجود دارند که میتوانند برای مدیریت علائم استفاده شوند. اگر فکر میکنید ممکن است PCOS داشته باشید، حتما با پزشک مشورت کنید. با این حال بهطور کلی رعایت موارد زیر میتواند کمککننده باشد.
کاهش وزن
اگر سندرم تخمدان پلی کیستیک دارید و دچار اضافه وزن هستید، ممکن است پزشک به شما بگوید که در وهله اول سعی کنید وزن کم کنید، زیرا این کار میتواند به کاهش برخی از علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک کمک کند.
دارو
همچنین داروهایی برای درمان برخی علائم مانند رشد بیش از حد مو، آکنه، پریود نامنظم و ناباروری در دسترس هستند.
درمان ناباروری
در برخی موارد، داروهای ناباروری ممکن است موثر نباشند و گاهی اوقات درمانی به نام سوراخ کردن تخمدان که همچنین به نام حرارتدرمانی تخمدان با لاپاروسکوپی (LOD) شناخته میشود توصیه میشود.
این درمان از گرما یا لیزر برای از بین بردن بافت تخمدانی که آندروژنهایی مانند تستوسترون تولید میکند، استفاده میکند. اکثر زنان مبتلا به PCOS با درمان میتوانند بچهدار شوند.
سلبریتیهای مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک
تعدادی از چهرههای مشهور در مورد تجربه خود از ابتلا به PCOS صحبت کردهاند.
لی میشل
لی میشل، ستاره سریال «گلی» پس از آکنه شدید و نوسان وزن، به این بیماری مبتلا شد. او در مصاحبه با هلث گفت: «عوارض جانبی این بیماری میتواند سخت و شدید باشد، مانند افزایش وزن و پوست بد و مشکلدار. من پیش یک دکتر خوب رفتم و او همان لحظه اول که به من نگاه کرد گفت: «اوه، تو PCOS داری.»»
دیزی ریدلی
دیزی ریدلی بازیگر «جنگ ستارگان» در شبکههای اجتماعی در مورد ابتلای خود به PCOS و اینکه چطور باعث ایجاد آکنه شدید در او شد صحبت کرده است.
او در اینستاگرام خود نوشت: «وضع پوستم افتضاح بود. همه چیز را امتحان کردم: محصولات مختلف، آنتی بیوتیکها، تنها اتفاقی که افتاد این بود که بدنم بیشتر به هم ریخت. بالاخره متوجه شدم که به سندرم تخمدان پلی کیستیک مبتلا هستم.»
ویکتوریا بکهام
بکهام درباره تجربه خود از ابتلا به سندم تخمدان پلی کیستیک و مشکلات باروری ناشی از آن صحبت کرده است. او در مورد اینکه سلبریتی بودن چطور اوضاع را برایش بدتر کرده بود گفت: «واقعاً فشار را روی خودم احساس میکنم. هر بار که بیرون میروم یکی از من میپرسد «بارداری؟»»
او که مادر چهار فرزند است گواهی بر این واقعیت است که بارداری برای مبتلایان به PCOS امکانپذیر است.
اما تامپسون
اما تامپسون، هنرپیشه بریتانیایی، در مورد مبارزه خود با PCOS و افسردگی بالینی صحبت کرده است. او مشکلات باروری داشت، با این حال توانست باردار شود.
او یک بار در مصاحبهای گفت: «سالها بچههای مردم را در خیابان میشمردم و فکر میکردم هرگز خوب نمیشوم. اما مطمئناً میتوان بهبود پیدا کرد.»
جیمی کینگ
جیمی کینگ بازیگر و مدل آمریکایی هم درباره مشکلات باروری خود در رابطه با سندرم تخمدان پلی کیستیک صحبت کرده است. او اولین بار در سن ۲۰ سالگی به آندومتریوز و PCOS مبتلا شد، سنی که اولین نوزاد خود را هم از دست داد.
این بازیگر قبل از اولین بارداری موفق خود، پنج سقط جنین و یک حاملگی خارج از رحم را تجربه کرد و در مورد اینکه چقدر این تجربیات برایش سخت بوده بهطور علنی صحبت کرده است.
ساشا پیترز
ستاره سریال «دروغگوهای کوچک زیبا» درباره اینکه نگرانکنندهترین علامت PCOS برایش مشکلات باروری بود صحبت کرده است. خوشبختانه او و همسرش توانستند بدون درمان باروری بچهدار شوند.
جیلیان مایکلز
مربی شخصی تناسب اندام، نویسنده و شخصیت تلویزیونی نیز با PCOS دست و پنجه نرم میکند، اگرچه با پیروی از یک رژیم غذایی سالم و ورزش سعی در کنترل علایم خود دارد.
آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.