فرهیختگان: از صبح روزی که به سرپرستی ریاستجمهوری منصوب شد، گفت که راه دولت خدمت تا روز آخر ادامه پیدا خواهد کرد. به گفته خودش راه یکساله دولت را در ۵۰ روز طی کرد. اگر به آنچه دولت در این ۵۰ روز انجام داد نگاهی اجمالی بیندازیم، قضاوت منصفانه این است که معاون اول رئیسجمهور شهید توانست بهخوبی و بدون افتادن دولت در دام سیاسیکاریها بعضی از کارهای نیمهتمام و رویزمینمانده دولت سیزدهم را به سرانجام برساند، تا آنجا که رسانههای اصلاحطلب نیز زبان به تمجید او باز کردند. نکته مهمتر این است که مخبر در میانه تمام رقابتهای انتخاباتی و کشمکشهای انتخاباتی برخی از اعضای دولت حاضر در ستادها، وارد حاشیههای انتخاباتی نشد و فرمان دولت را در این ۵۰ روز به خوبی در اختیار گرفت.
نکته قابل توجه این است که مخبر در تمام این ۵۰ روز هیچ زمان ژست حمایت از مردم نگرفت، به دنبال قهرمانسازی از خود نبود و به سیاق برخی از سیاستمداران دوربیندوست نبود. معاون اول رئیسجمهور شهید، چیزی بیشتر از خدمت به مردم برای خود تعریف نکرد. او حالا دولت را در شرایطی در دست دولت چهاردهم قرارخواهد داد که هم مسیر رئیسجمهور شهید را ادامه داده و هم در دام حاشیهسازیها نیفتاده است. در ادامه مروری داشتیم بر این ۵۰ روز و اقدامات مهمی که معاون اول رئیسجمهور شهید انجام داد.
اگر وارد رقابتهای انتخاباتی شوم، اداره دولت با چالش مواجه میشود
در میانه روزهای شروع ثبتنامهای انتخاباتی در حالی که تصور میشد دولت گزینهای در انتخابات تیرماه داشته باشد، تقریبا ۵ نفر از دولت رئیسی به ساختمان خیابان فاطمی رفتند. مخبر هم یکی از گزینههایی بود که احتمال نامنویسی او در انتخابات چندان کم نبود. اگرچه مخبر در پاسخ به سوال خبرنگاران درمورد اینکه در انتخابات کاندیدا خواهد شد یا نه، پاسخ منفی داد و آن جمله حاشیهساز را مطرح کرد و گفت: «داریم حمالی میکنیم این چه حرفیه.» اما تا لحظات آخر این گمانه وجود داشت که مخبر برای نامنویسی وارد ستاد انتخابات کشور شود.
مخبر کاندیدای انتخابات نشد و در میانه خرداد ماه هم در بخشنامهای به مدیران و دستگاههای اجرایی آنها را از فعالیت تبلیغی به نفع یا ضرر نامزدهای انتخاباتی، منع کرد. مخبر در بخشی از این بخشنامه اشاره کرده بود که استفاده از امکانات دولتی و دستگاههای اجرایی و در اختیار گذاشتن وسایل و امکانات برای کار و فعالیت انتخاباتی کارمندان دولت در ساعات اداری ممنوع است و جرم تلقی میشود. این بخشنامه درست در شرایطی منتشر شد که پنج نفر از بدنه دولت در انتخابات نامنویسی کرده بودند. جدای از این، اواخر خردادماه، سخنگوی دولت در پاسخ به علت عدم ثبتنام مخبر به این موضوع اشاره کرد که سرپرست ریاستجمهوری توجه داشت «اگر وارد رقابتهای انتخاباتی شود» شاید نتواند تا زمان استقرار رئیسجمهور جدید «مسئولیت امور دولت را به نحو احسن انجام دهد.» امری که نشان میداد برخلاف بعضی از اعضای دولت، مخبر اصل اولیه و مهم را اداره کشور و ادامه مسیر دولت تا تحویل به رئیسجمهور جدید قرار داده است.
در این مسیر علاوهبر اینکه خود به خاطر اداره دولت، دوری از رقابتهای انتخاباتی را مورد توجه قرار داد تا خللی در انجام کارهای نیمهتمام دولت ایجاد نشود، کابینه و تمام ارکان دولت را از موضعگیری به نفع یا ضرر نامزدهای انتخاباتی منع کرد.
خط قرمز انتخاباتی مخبر؛ دفاع از خدمات رئیسجمهور شهید
محسن منصوری، معاون اجرایی رئیسجمهور ازجمله افرادی بود که در آغاز رقابتهای انتخاباتی وارد میدان رقابت شد. بعد از اینکه منصوری با وزیر ارشاد به ستاد انتخابات رفت، کنش انتخاباتی او مشخص شد اما بعد از عدم تایید وزیر ارشاد، منصوری بهعنوان رئیس ستاد انتخاباتی سعید جلیلی در این رقابتهای انتخاباتی حاضر شد. در میانه این رقابت اما گمانهزنیهایی درمورد برخورد و تذکر محمد مخبر با محسن منصوری منتشر شد. بعد از حضور رئیس ستاد انتخاباتی سعید جلیلی در همایش دهیاریهای دولت، گفته میشد سرپرست رئیسجمهور به خاطر درگیر کردن دهیاریها در انتخابات به نفع یک نامزد، به او تذکر داده است.
انتخابات بیحاشیه و بیطرف
مخبر بهعنوان رئیس موقت هیات دولت از جانب اصلاحطلبان که خود را در مقابل دولت سیزدهم میبینند نیز مورد تقدیر قرار گرفت. محمد مخبر این موضوع را در گفتوگو با سایت دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب اینگونه مورد اشاره قرار میدهد: «معمولا برای انتخابات ریاستجمهوری از یک سال قبل تدارک دیده میشد؛ در دولت سیزدهم این کار در طول ۵۰ روز انجام شد که حتی دور دوم هم در همین ۵۰ روز بود و لذا تمام دولت و دستگاههای حاکمیتی به جد کمک کردند و در رأس همه اینها مردم بودند.»
روزنامه هممیهن توانمندی دولت تحت امر محمد مخبر در برگزاری انتخابات را اینگونه مورد تقدیر قرار میدهد: «وظیفه خود میدانیم که از عملکرد آقای مخبر در این ۵۰روز دوره سرپرستی ریاستجمهوری قدردانی کنیم؛ بهویژه اینکه انتخابات خوبی را برگزار کردند.» محمد مهاجری، فعال رسانهای اصلاحطلب نیز طی توییتی به محمد مخبر خداقوت گفت و درمورد او نوشت: «در۵۰روز اخیر با کاندیدا نشدن حسننیت خود را نشان داد و درحالیکه اکثر مدیران سرشان گرم سیاست بود، به کار دولت اهتمام داشت.» محمدعلی ابطحی، از چهرههای نزدیک به محمد خاتمی نیز با متشخصانه توصیف کردن اداره انتخابات و کشور توسط محمد مخبر از پزشکیان خواست تا او را بهعنوان یک مجری قوی معاون اول نگه دارد. محمد مخبر راز صیانت از انتخابات را بیطرفی دانسته و در اینباره توضیح میدهد: «دولت و برگزارکننده انتخابات حقالناس را بهطور کامل صیانت کرد و این بهجز با بیطرفی امکانپذیر نیست.»
حمایت از شهروندان ایرانی
یکی از مهمترین دستورکارهای تیم دیپلماسی دولت سیزدهم را میتوان حمایت از شهروندان ایرانی خارجی از کشور عنوان کرد. مصداق اتم این مساله را میتوان در آزادی حمید نوری دانست. زندانی ایرانیای که تحت سختترین شرایط در زندانهای سوئد بازداشت بود و نهایتا نیز با دخالت منافقین از دادگاه سوئد حکم حبس ابد دریافت کرده بود. تحتتاثیر تلاشهای مشترک معاونت امور بینالملل قوه قضائیه و تیم دیپلماسی دولت سیزدهم نهایتا از زندان سوئد آزاد شده و به ایران بازگشت.
متن کامل گزارش زهرا طیبی، خبرنگار گروه نقد روز را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.
+
آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.