اختصاصی «تابناک با تو»؛ شخصیت گزارش امروز ما روزگاری بر تاج و تخت بلژیک تکیه زده و چند سالی زمام امور را به دست داشته و در این مدت بدترین شکل ممکن از جرایم را مرتکب شده و یک نسل را به طور کامل از بین برده است. انگیزهی او برای چنین جنایتی تمایل سیری ناپذیر او برای در دست گرفتن ثروت و قدرتی که روی اجساد ضعیفان و درماندگان بنا شده بودهاست.
۱. لئوپولد دوم در سودای ثروت و سُلطه
نام او «لئوپولد لوئیس فیلیپ ماری ویکتور» معروف به لئوپولددوم پادشاه بلژیک است که در ۱۹ آوریل ۱۸۳۵ در بروکسل به دنیا آمد. او پسر بزرگ پادشاه لئوپولد اول و همسرش «ماری لویز» بانوی اول بلژیک بود. لئوپولد دوم در خانوادهی پادشاهی مقتدر بزرگ شد و آموزش های آکادمیک نظامی دید و از سال ۱۸۵۳ در ارتش بلژیک خدمت کرد و در همان سال با «ماری هنریتا» دختر یکی از اشراف زادگان اتریش پیوند زناشویی بست و صاحب سه فرزند؛ دو دختر و یک پسر (شاهزاده لئوپولد سوم) شد. لئوپولد در دسامبر ۱۸۶۵ پس از مرگ پدرش بر اریکهی قدرت نشست و این سرآغاز فصل خونباری از تاریخ انسانیّت بود.
او به محض تکیه زدن به قدرت، دریافت که باید به نزاعها و تشتّتهای داخلی بین احزاب سیاسی کشورش پایان دهد و از سوی دیگر بیطرفی کشورش را در جنگ میان دو کشور همسایه فرانسه و آلمان در سالهای (۱۸۷۰- ۱۸۷۱) حفظ نماید. او در این راستا توانمندی های دفاعی خود را افزایش داد و به ایجاد درآمد اقتصادی از منابع خارجی دست زد. شایان ذکر است که بلژیک از نظر منابع و معادن بسیار فقیر است.
۲. گرگی در لباس گوسفند
او چشم طمع خود را به قارهی آسیا دوخت اما در آنجا با دو جریان استعمارگر فرانسه و بریتانیا مواجه شد پس توجه خود را به قارهی آفریقا و حوضهی رود کنگو معطوف نمود و انجمن خیریهای موسوم به انجمن بین المللی کنگو را در سال ۱۸۷۶ میلادی پایه گذاری کرد. هدف ظاهری این انجمن اکتشاف در منطقه و کمک به ساکنان بومی بود که به شکل کاملا ابتدایی زندگی میکردند. همزمان بلژیکیها گروههای تبلیغ دین مسیحیّت را در کنگو به جریان انداختند. هدف اصلی، سلطه بر ثروتهای منطقه و جنگلهای استوایی سرشار از مادهی کائوچو (لاستیک طبیعی) بود. تقاضا برای کائوچو همزمان با شکوفایی صنعت لاستیکهای اتومبیل افزایش یافته بود. این ثروت باد آورده برای لئوپولد دوم غیرقابل چشمپوشی به نظر میرسید.
۳. تحقیر، تمسخر، بردگی و کشتار
در بحبوحهی تلاش های داغ لئوپولد برای سیطره بر مناطق کنگو که امروزه به عنوان (کنگو برازویل) شناخته میشود، لئوپولد دوم کشتارهای ترسناکی را در حق ساکنان اصلی این مناطق انجام داد و هزاران هزار نفر از آفریقایی ها را برای استخراج کائوچو به بردگی کشاند. شِگِرد آنها بیگاری گرفتن و به بردگی کشیدن انسانها بود. منابع تاریخی می گویند که کارگران ساعت های طولانی و در شرایط سخت برای جمع آوری کائوچو فعالیت میکردند و کسانی که قادر به انجام این کار نبودند دست و پاهایشان قطع میشد و یا آلت تناسلی آنها را مورد آسیب قرار میدادند تا درس عبرتی برای آنان باشد و حتی خانواده های کارگران کم کار را دستگیر کرده و به دخترانش تجاوز نموده و آنها را می کشتند.
روش استخراج کائوچو یکی از بدترین شکل های جنایت بود که جهان به خود دیده است. مادهی کائوچو به بدن بردگان میچسبید و خشک می شد. کائوچوهای چسبیده را با قدرت از بدن بردگان میکندند و پوست و موی بدن را یکجا در میآوردند. علاوه بر این قتلهای کورکورانه و تجاوز به زنان و کودکان از دیگر موارد بود. هر کسی که اعتراض میکرد شلاق می خورد . یکی از سربازان بلژیکی در دفترچه خاطرات خود می نویسد: «از شلاق های ساخت فرانسه استفاده می کردیم؛ سی ضربه شلاق کافی بود تا برده هوش از سرش بپرد، اما صد ضربه مساوی با مرگ بود.»
شکنجه بردگان با مبلغی اندک
لئوپولد دوم به این فضاحتها از قتل و شکنجه اکتفا نکرد بلکه از جهل مردم کنگو و سادگی آنها نیز نهایت سوء استفاده را نمود و از آن برای امضای اتفاقیه و معاهدات با قبایل کنگو استفاده و به عبارتی استعمار و استثمار قانونمندی را بر ساکنان بومی تحمیل کرد.
متن زیر (نقل به مضمون) یکی از این معاهدات است:
«جمعیت انجمن بین المللی کنگو تضمین میکند و خود را ملزم مینماید که هر ماه برای سران قبیله یک دست لباس اهدا کند و در مقابل سران قبایل کنگو کارگران مورد نیاز برای اتمام پروژههای متفق علیه را در زمینهی معدن، جا به جایی مواد استخراجی تامین نموده و اجازه ی مجازات کارگران را در صورت تخطّی به بلژیکی ها بدهند.»
تحقیقات نشان میداد که کنگو در بیست سال ۶۰ درصد از جمعیت خود را به دلیل کشتارهای برنامهریزی شده از دست داد. کشتهگانی که بیشتر از زنان و کودکان بودند. از سوی دیگر زنان کنگو تمایلی برای فرزندآوری نداشتند زیرا میدانستند که برده به دنیا خواهند آورد. ده میلیون از جمعیت کنگو در دوران تسلط لئوپولد دوم کشته شدند که اغلب آنها زن و کودک بودند.
پایان هیتلر کنگو
لئوپولد دوم کوشید روی جنایتهایش سرپوش بگذارد اما نتوانست. لئوپولد خودش هیچوقت پا در کنگو نگذاشت اما سایههای شومش یک نسلکشی تمام عیار علیه سیاه پوستان به راه انداخت. ثروت او در هنگام مرگ ۵۰۰ میلیون دلار که در آن زمان رقم بالایی بود برآورد شده است. لئوپولد در دسامبر ۱۹۰۹ از دنیا رفت و حتی یک دلار هم با خودش نبرد و فقط یادگار سیاهی از خود را بر پیکره ی رنجور تاریخ حک کرد.