۱۱ آبان در دنیای علم چه خبر؟

تقویم علم؛

در این تقویم وقایع و رویدادهای مهم تاریخی مرتبط با علم و فناوری را مرور خواهیم کرد.

به گزارش خبرگزاری آنا، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری‌ها، کشف‌ها و حتی زادروزها و درگذشت‌های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی‌گیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۱۱ آبان برابر ۱ نوامبر را ورق می‌زنیم.  

*** 

اولین دانشکده پزشکی زنان 

۱ نوامبر ۱۸۴۸ میلادی برابر با ۱۱ آبان ۱۲۲۷ خورشیدی، دانشکده پزشکی زنان بوستون آمریکا به‌عنوان اولین دانشکده پزشکی در جهان که منحصراً برای زنان بود، درهای خود را روی ۱۲ دانشجوی دختر باز کرد. این دانشکده را ساموئل گرگوری که با حضور پزشکان مرد در زایمان موافق نبود، تأسیس کرد و ازاین‌رو، برنامه درسی اولیه آن روی مامایی متمرکز بود. سال ۱۸۵۰ وقتی این دانشکده به کالج پزشکی زنان نیوانگلند تغییر نام داد یک برنامه درسی کامل پزشکی ارائه کرد کرد کالج شروع به اعطای مدرک پزشکی به زنان کرد. تا سال ۱۸۷۳، از این دانشکده ۹۸ پزشک زن، ازجمله دکتر ربکا لی، اولین پزشک زن آفریقایی‌آمریکایی، فارغ التحصیل شدند. مدت کوتاهی پس از مرگ گرگوری، با دانشکده پزشکی دانشگاه بوستون ادغام شد و به یکی از اولین کالج‌های پزشکی در جهان تبدیل شد. 

۱۱ آبان در دنیای علم چه خبر؟

آغازی برای رد فلوژیستون   

۱ نوامبر ۱۷۷۲ میلادی برابر با ۱۱ آبان ۱۱۵۱ خورشیدی، آنتوان لوران لاووازیه در یادداشتی به دبیر آکادمی علوم فرانسه گزارش داد که هفته قبل متوجه شده است که گوگرد و فسفر موقع سوختن با افزایش وزن مواجه می‌شوند زیرا هوا را جذب می‌کنند، هنگام سوختن لیتارژ (مونواکسیدسرب) سرب فلزی تشکیل می‌شود و وزنش با زغال چوب کمتر از لیتارژ اصلی بود زیرا هوا از دست داده بود. او در ادامه این نامه نوشته که هنوز نتوانسته ماهیت دقیق فضاهای مربوط به این فرآیندها را توضیح دهد و به باید مطالعه گسترده این سؤال بپردازد. تحقیقات لاووازیه در مورد نقش هوا در احتراق، دیدگاه شیمیدانان را در مورد احتراق و نظریه فلوژیستون تغییر داد. دانشمندان اروپایی قرن هفدهم معتقد بودند فلوژیستون آتش تعبیه‌شده درون ماده است و هنگام سوختن از آن فرار می‌کند. آنها نقش هوا را در سوختن صرفا به انتقال فلوژیستون آزادشده از جسم محدود می‌کردند بر این باور بودند که اجسام قابل احتراق سرشار از فلوژیستون هستند و در حین احتراق از بین می‌روند. خاکستر باقی‌مانده که اکنون فاقد فلوژیستون است، دیگر نمی‌تواند بسوزد.  

۱۱ آبان در دنیای علم چه خبر؟

اولین پل راه‌آهن فولادی جهان 

۱ نوامبر ۱۸۷۹ میلادی برابر با ۱۱ آبان ۱۲۵۸ خورشیدی، اولین پل راه‌آهن تمام فولادی جهان بر فراز رودخانه میسوری در گلاسکو برای راه‌آهن شیکاگو و آلتون به بهره‌برداری رسید. این پل را که ژنرال ویلیام سوی اسمیت ساخته بود درواقع این یک خرپا با پنج دهانه ویپل ۲هزارو۷۰۰ فوتی بود. عملیات ساخت‌وساز این پل فقط یک سال قبل با قراردادی به تاریخ ۱۲ اکتبر ۱۸۷۸ آغاز شد. اگرچه دستاوردی مهم بود، اما تحت‌الشعاع پل‌های دیگر زمان خودش قرار گرفت: پل ایدس روی می‌سی‌سی‌پی در سنت لوئیس (۱۸۷۴) و پل بروکلین در نیویورک (۱۸۸۳).  

۱۱ آبان در دنیای علم چه خبر؟

کشف کایرون 

۱ نوامبر ۱۹۷۷ میلادی برابر با ۱۱ آبان ۱۳۵۶ خورشیدی، چارلز کوال، کایرون دورترین سیارک شناخته‌شده را در عکس‌هایی که ۱۸ اکتبر ۱۹۷۷ در رصدخانه پالومار در کالیفرنیا گرفته شده بود کشف کرد. مدار بسیار بیضوی کایرون دوره ۵۰.۷ ساله دارد و قطر آن بین ۱۴۸ تا ۲۰۸ کیلومتر تخمین زده شده است. این جرم آسمانی که با دوره چرخشی حدود ۵.۹ ساعت می‌چرخد ابتدا به‌عنوان سیارک معرفی شد اما بعدها به‌عنوان ریزسیاره شناخته شد. اما در سال ۱۹۸۹ معلوم شد که رفتار معمولی یک دنباله‌دار را نشان می‌دهد. امروزه هم به‌عنوان ریزسیاره و هم به‌عنوان دنباله‌دار طبقه‌بندی می‌شود. نام کایرون از خردمندترین قنطورس اساطیر یونان گرفته شده است. از آن زمان تاکنون سه جرم دنباله‌دار/ریزسیاره مشابه کشف شده‌اند که در مجموع به آنها قنطورس می‌گویند. 

۱۱ آبان در دنیای علم چه خبر؟

 

منبع:+

عضو تلگرام آفتاب نو شدی؟ اگه نه تا دیر نشده کلیک کن آخرین اخبار ورزشی رو اونجا ببین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

advanced-floating-content-close-btn