نمایشگاه بینالمللی فناوری نانو تهران از بزرگترین رویدادها در حوزه علم و فناوری است که هر سال برگزار میشود. در این نمایشگاه اطلاعاتی درباره پیشرفتها و دستاوردهای فناوری نانو در صنایع مختلف ارائه میشود و محلی برای گردهمایی پژوهشگران، شرکتهای دانشبنیان، صنعتگران و سرمایهگذاران است. اگر بگوییم نمایشگاه نانو پلی برای ارتباط صنایع با دانشگاههاست پربیراه نگفتهایم، زیرا مهمترین خروجی آن عقد قرارداد توسط دانشگاهها با مجموعههای بیرونی دانشگاه است. نمایشگاه فناوری نانو نخستینبار در سال ۱۳۸۷ به همت ستاد ویژه توسعه فناوری نانو برگزار شد و تاکنون ۱۴ دوره از نمایشگاه نانو در کشور برپا شده و یکشنبه این هفته (۱۳ آبان) پانزدهمین دوره آن، کار خود را در محل دائمی برگزاری نمایشگاههای بینالمللی تهران، در سالنهای ملل و خلیجفارس آغاز کرد و تا روز چهارشنبه ۱۶ آبان ادامه دارد.
غرفه دانشگاه آزاد در سالن خلیجفارس طبقه دوم حضور دارد. همانطور که پیشتر گفتیم تاکنون ۱۴ دوره از این نمایشگاه برگزار شده و امسال نوبت به پانزدهمین دوره آن رسیده و دانشگاه آزاد در اکثر این دورهها شرکت کرده است. سال گذشته دانشگاه آزاد ۱۱۰ محصول نانویی خود را به نمایشگاه آورد اما امسال تعداد این محصولات به ۴۰ محصول کاهش پیدا کرده است. علت آن نیز توجه مسئولان دانشگاه به بحث کیفیت است، یعنی امسال محصولاتی از سوی دانشگاه آزاد معرفی شدهاند که در بین سایر محصولات این نمایشگاه حرفی برای گفتن دارد و بهاصطلاح محصول «خاص» نام برده میشود.
هدف مسئولان دانشگاه آزاد برای حضور در نمایشگاه نانو، استفاده از بستری است که توسط معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری فراهم شده است. به عبارت بهتر قرار است از این نمایشگاه به نفع شرکتهای دانشگاه آزاد استفاده شود که در حوزه نانو و میکرو فعالند. با این اوصاف فضای تعاملی بسیار خوبی بین شرکتها، مصرفکنندهها و درنهایت صنایع ایجاد میشود؛ بستری که ارتباط بین دانشگاه و صنعت را نیز تا حدود زیادی تسهیل میکند.
آنطور که عبدالله محمدی، مدیرکل شبکه پژوهشی و آزمایشگاهی دانشگاه آزاد به «فرهیختگان» گفته، این دانشگاه با حضور در این نمایشگاه میخواهد از این فرصت چندروزه استفاده به نفع دانشگاه استفاده کند.
حضور ۴۰ شرکت دانشگاه آزادی از ۱۲ استان
از ۱۲ استان و ۲۳ واحد دانشگاهی دانشگاه آزاد، ۴۰ شرکت در این نمایشگاه حضور خواهند داشت، هر شرکت با یک محصول معرفی میشود. البته ممکن است یک شرکت چندین محصول داشته باشد اما هر محصول معرف یک شرکت دانشگاه آزادی است. به گفته مدیرکل شبکه پژوهشی و آزمایشگاهی دانشگاه آزاد از ۴۰ شرکتی که در این نمایشگاه حضور دارند ۱۲ شرکت دانشبنیانند؛ اما محصولات شرکتهایی که دانشبنیان نیستند نیز TRL بالای ۶ و ۷ را دارد؛ یعنی محصولات این شرکتها وارد بازار شدهاند یا برای وارد شدن به بازار راه کمی دارند. دانشگاه آزاد یک کنسرسیوم نانو نیز دارد که از چندین مرکز تحقیقاتی ازجمله واحدهای اهواز، مسجدسلیمان، شیراز، تبریز، زنجان و تهران جنوب تشکیل شده که جزء مهمترین مراکز تحقیقاتی نانو دانشگاه آزاد محسوب میشوند. مراکز تحقیقاتی عضو این کنسرسیوم در حاشیه نمایشگاه نانوی امسال هم نشستهایی برگزار میکنند تا بتوانند برنامههای سال آینده خود را مصوب و فعالیتهای انجامگرفته را مرور کنند؛ بنابراین مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد نیز در نمایشگاه شرکت میکنند.
حضور ۴۰ محصول نانویی دانشگاه آزاد در نمایشگاه
اما آنچه در این نمایشگاه مهم است، تعداد و نوع محصولات ارائهشده توسط شرکتهاست. محمدی میگوید: «۴۰ محصول دانشگاه آزادی در این نمایشگاه حضور دارند، چون برخی شرکتها بیشتر از یک محصول ارائه کردهاند. سال گذشته ۱۱۰ محصول در نمایشگاه ارائه شده بود اما امسال بحث کیفیسازی را جدی گرفتیم و تعداد محصولات را کاهش دادیم. بسیاری از شرکتها ثبتنام کرده بودند اما حتی شرکتهایی که هنوز در سطح سال گذشته بودند به نمایشگاه امسال دعوت نشدهاند. میخواهیم فضای پیشرفت و کیفیسازی را ایجاد کنیم. محصولات در حوزههای مختلفی است؛ از کشاورزی گرفته که نانو کود را شامل میشود تا بحث پوششهای نانو در بحث صنعت، تسویه آب و فاضلاب یا محصولات ضدعفونیکننده. نانو حسگرهای سازگار با محیطزیست و اسپریهایی که با نانو تهیهشده نیز در این نمایشگاه حضور دارند، برای نمونه نانو امولسیون اسپری بدن، پمادهای گیاهی و فنهای غبارگیر که پوششهای نانو را دارند، پلیمرهای خاص، جوهرهای خاص و… همگی محصولاتیاند که در نمایشگاه حضور دارند.»
متن کامل گزارش سارا طاهری خبرنگار گروه دانشگاه را در فرهیختگان بخوانید.
+
آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.