اواسط هفته جاری بود که رسانههای مختلف خبر از گزینههای احتمالی را دادند که قرار است سِمَتهای وزیر امور خارجه و مشاور امنیت ملی ایالاتمتحده را در دوران دوم ریاستجمهوری ترامپ برعهده بگیرند. این گزینههای احتمالی که به ترتیب مارکو روبیو و مایک والتز نام دارند از جمله رجال سیاسی آمریکایی هستند که به مواضع تند و سرسختانه نسبت به مخالفین و رقبای واشنگتن شناخته میشوند. درواقع به نظر میرسد که با توجه به اصلیترین خطوط سیاست خارجی و امنیتی ایالاتمتحده در دوران پیشرو که مهار چین در راس آنها قرار داشته و همچنین مواضع خاص ترامپ درباره چگونگی مقابله با کشورهایی که بهزعم او نظم آمریکایی بینالملل را به چالش میکشند، میتوان چرایی انتخاب احتمالی چنین دست مهرههایی را توجیه کرد.
مارک روبیو؛ ریشه سوسیالیستی، علاقهمند به لیبرالیسم
در همین راستا خبرگزاری رویترز به نقل از منابع آگاه، روز دوشنبه گزارش داد که مارکو روبیو، سناتور آمریکایی گزینه دونالد ترامپ، رییسجمهوری منتخب ایالاتمتحده برای مقام وزارت خارجه این کشور است. وی که با رویکرد سرسختانهاش در عرصه سیاست خارجی شناخته میشود و از اتخاذ مواضعی تند در قبال چین، کوبا و ایران دفاع میکند هماکنون سناتور ایالت فلوریدا بوده و اگر بتواند این پست را کسب کند اولین شهروند ایالاتمتحده با اصالت کشورهای آمریکای لاتین میشود که در راس وزارت خارجه قرار میگیرد. به گزارش یورونیوز درواقع پدربزرگ مارکو روبیو، اهل کوبا و از جمله شهروندانی بود که از کوبای سوسیالیستی به آمریکا گریختند. به همین منظور وی رویکردی بسیار سخت در قبال رژیمهای چپ آمریکای لاتین دارد بهطوریکه از شناختهشدهترین سیاستمداران واشنگتن درخصوص مخالفت با عادیسازی روابط با هاوانا و همچنین اتخاذ رویکردهای تند بر علیه حکومت ونزوئلا است.
جدای از رژیمهای سوسیالیستی آمریکای لاتین، روبیو در مواضع سرسختانه خود نسبت به پکن، مسکو و تهران نیز شهرت دارد. در همین راستا وی معتقد است که ایالاتمتحده باید ارسال کمکهای مالی و تسلیحاتی به اوکراین را خاتمه داده و بهجای آن سعی کند تا طی توافقی با روسیه این جنگ را به اتمام برساند.
به گزارش اسکاینیوز، روبیو از جمله ۱۵سناتور جمهوریخواه بود که در سالجاری میلادی برعلیه تصویب ارسال بسته کمکهای نظامی به ارزش ۹۵میلیارد دلار رای داده و با آن مخالفت کرده بود. به استناد گزارش همین خبرگزاری، وی در چند مصاحبه اخیر خود اذعان کرده بود که اوکراین باید بهجای چشمانتظاری برای دریافت کمکهزینه از جانب دولتهای غربی به فکر راهحل جایگزینی باشد؛ راهحلی که به نظر آن پیدا کردن مکانیسمی برای مذاکره با مسکو و خاتمه دادن به منازعه جاری است. روبیو در توضیح این اظهارنظر خود گفته بود که او طرفدار روسیه نیست اما تحولات جنگ دارد بهشکلی رقم میخورد که تنها راه پایان آن، مذاکره است.
از سویی دیگر، تحلیلگران بر این باورند که درخصوص مقابله با چین، وی نظراتی بهمراتب تندتر و سرسختانهتر از ترامپ دارد. درواقع وی یکی از آن دسته اشخاصی بود که فعالیت پلتفرمهای اجتماعی چینی را در ایالاتمتحده تهدیدی برای امنیت ملی آمریکا میدانسته و درخصوص دادگاهی کردن مسوولان اپلیکیشن تیکتاک، نقش مهمی داشته است. ضمن آنکه مخالفت با برجام و حمایت از اقدام ترامپ درخصوص خروج از آن در کنار دیگر اظهارنظرهای وی درباره ایران مانند مخالفت با لغو تحریمها، نشان از تفکرات تهاجمی او نسبت به تهران نیز دارد. به هر حال در انتها گفتنی است که سوابق امنیتی و سیاسی او از جمله عضویت در کمیته روابط خارجی و نیز تصدی مقام دوم کمیته اطلاعات سنا، نشان از تجربه بالای وی در چنین اموری داشته و میتواند رنگ و بویی امنیتی به وزارت خارجه آمریکا و رویکردهای آن درصورت روی کار آمدن احتمالی وی بدهد.
مایک والتز؛ کهنهکار ارتش و ماموریت جدید امنیتی
در همین راستا و جدای از گزینه احتمالی وزارت خارجه ایالاتمتحده، دو تن از منابع آگاه به رسانهها گفتند که مایک والتز نیز گزینه اصلی احتمالی برای تصدی پست مشاور امنیت ملی کاخ سفید است. وی که یک کماندو بازنشسته ارتش آمریکاست (معروف به کلاهسبز) به نظر نشریه پولیتیکو به این دلیل انتخاب شده تا بتواند بر آرای ترامپ مانند تغییر رویکرد در قبال منازعات روسیه و اوکراین و خاورمیانه نظارت کند.
والتز که خود نیز از نیروهای ارشد ارتش آمریکا در جریان حمله به افغانستان بوده از خروج واشنگتن از این کشور در دوره بایدن گله کرده و آن را مورد انتقاد قرار داده است. از سوی دیگر، پولیتیکو گزارش میدهد که والتز درحالی وارد کاخ سفید میشود که ترامپ وعده داده است جنگ در اوکراین و خاورمیانه را خاتمه بخشد.
وی بهعنوان یکی از چینستیزان قدیمی، مسوولیت تدوین طرحهایی برای مقابله با افزایش عظیم توان نظامی چین را برعهده خواهد داشت.
سیاست خارجی و امنیتی ترامپ
به هر حال باید در نظر داشت که ترامپ در دوره دوم ریاستجمهوری خود با مسائل و تحولاتی روبهروست که تهدیدهای آن میتواند نهتنها حکومت وی، بلکه جایگاه دولت آمریکا در نظام بینالملل را به چالش بکشد. به نظر تحلیلگران، رقابت ژئوپلیتیکی، ژئواکونومیکی و حتی ژئوکالچرال با رقبایی همچون چین، روسیه و ایران به سطحی رسیده که عدم حلوفصل و یا حداقل مدیریت آنها میتواند برای واشنگتن هزینهساز شود.
همچنین جدای از موارد سهگانه فوق، رقابت تکنولوژیکی با چین یکی از مهمترین عرصههای چالشبرانگیز برای ایالاتمتحده است. درواقع اگر بپذیریم که در هر دوره، نظام بینالملل با یک کلانرقابت بر سر دستیابی به منابع اصلی قدرت روبهروست، کلانرقابت حال حاضر، رقابت بر دست یافتن به برتری در زمینه تکنولوژیهایی همچون هوش مصنوعی، نانو فناوری، ریزتراشهها و مواردی ازایندست بوده و به همین منظور ترامپ همه مردان خود را به خط کرده تا بتواند در دوران حکومت خود، جایگاه دولت آمریکا را در نظام بینالملل تثبیت کرده و هژمونی آن را حفظ کند./ جهان صنعت
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰