سیر یکی از گیاهانی است که در خانواده پیاز قرار میگیرد، از این ماده غذایی بیشتر برای درمان بیماریهای مرتبط با سیستمهای قلبی و خونی استفاده میشود؛ سیر حاوی ترکیبات شیمیایی گیاهی گوناگونی مانند آلیسین و ارگانوسولفورها است که بیشتر خواص آن مربوط به این ترکیبات میشود.
آلیسن طعم و بوی خاصی به سیر میبخشد و میتواند به کاهش التهاب و مهار رادیکالهای آزاد کمک کند، رادیکالهای آزاد ذرات ناپایداری هستند که میتوانند به سلولها آسیب برسانند و باعث بروز انواع مختلفی از بیماریها شوند.
سیر سیاه چیست؟
سیر سیاه چندساله، همان سیر خام است که با گذشت زمان و تحت تأثیر گرما و رطوبت تغییر پیدا میکند، در نتیجه این امر نه تنها رنگ سیر، بلکه طعم و بافت آن نیز دستخوش تغییر میشود، سیر سیاه طعمی ترش و شیرین دارد و فاقد بوی تند است.
این نوع سیر بهعنوان یک ماده غذایی مفید و پرکاربرد شناخته میشود و فواید بسیاری دارد که از جمله خاصیتهای سیر سیاه میتوان به خواص آنتیآکسیدانی، ضدالتهابی، ضدسرطان، ضدچاقی، ضددیابت و ضدحساسیت اشاره کرد و علاوه بر این، سیر سیاه در بهبود سلامت قلب و کبد نیز مؤثر است.
البته طبق آخرین تحقیقات انجامشده، سیر خام خواص بیشتری نسبت به سیر سیاه دارد.
خواص سیر خام
مصرف سیر فواید بسیاری برای سلامتی بدن دارد که از جمله خواص آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– تقویت کننده سیستم ایمنی بدن
– کمک به کاهش فشار خون
– کاهش کلسترول
– پیشگیری کننده سرطان
– دارای خاصیت آنتیبیوتیک قوی
– پیشگیری از آلزایمر
– مرطوب کننده پوست و ضدآکنه
– جلوگیری از بیماریهای پوستی و قارچی
– پیشگیری از پیری زودرس
– محافظت از پوست سر و کمک به رشد مو
– ضدشوره
– افزایش طول عمر
– کمک به جذب آهن
– درمان عفونتهای کلیوی و ادراری
طبع سیر در طب سنتی
در طب سنتی، سیر با طبع گرم و خشک شناخته میشود، سیر خواص گرمی دارد که باعث تقویت گرمای داخلی بدن میشود و به خوبی در تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با عفونتها و بیماریها مورد استفاده قرار میگیرد و مصرف سیر میتواند به افزایش سطح انرژی در بدن کمک کند و خستگی را کاهش دهد.
خواص خوردن سیر خام در شب
کاهش وزن با مصرف سیر خام در شب: سیر خام با افزایش متابولیسم و کنترل اشتها میتواند به کاهش وزن کمک کند، ترکیبات موجود در سیر باعث افزایش سوخت و ساز سلولها میشوند و چربیسوزی را تقویت میکنند، همچنین سیر با کنترل اشتها میتواند از پرخوری و مصرف کالری بیش از حد جلوگیری کند، بنابراین افزودن سیر به رژیم غذایی شبانه میتواند تأثیرات مثبت زیادی بر روند کاهش وزن داشته باشد.
بهبود کیفیت خواب با مصرف سیر خام قبل از خواب: یکی از مهمترین فواید خوردن سیر خام در شب، بهبود کیفیت خواب است، سیر میتواند مانند یک آرامبخش برای سیستم عصبی عمل کند و ترکیبات موجود در سیر با کاهش سطح استرس و ایجاد حالت آسایش در بدن، یک خواب عمیق و آرام را به شما هدیه میدهد، بنابراین استفاده از سیر در شب میتواند به تجربه خوابی با کیفیتتر و آرامش بیشتر کمک کند و اضافه کردن سیر به رژیم غذایی شبانه میتواند راهی مؤثر برای بهبود کیفیت خواب باشد.
خواص سیر برای سرماخوردگی
افرادی که به طور مداوم در رژیم غذایی خود از سیر استفاده میکنند، علائم کمتری از سرماخوردگی و آنفولانزا نشان میدهند و روزهای کمتری درگیر بیماری هستند، همچنین ترکیبات موجود در سیر دارای خواص ضدویروسی است و با تقویت سیستم ایمنی بدن باعث جلوگیری از ورود ویروسها به سلولهای میزبان یا تکثیر در سلولها میشود.
پاکسازی پوست با سیر
خواص ضدباکتریایی سیر بههمراه آنتیاکسیدانهای موجود در آن باعث از بین رفتن باکتریهای عامل آکنه و پاکسازی پوست میشوند، نتایج بعضی مطالعات نشان میدهند که استفاده موضعی از سیر خام روی پوست برای از بین بردن جوشهای پوستی مفید است، البته باید توجه داشت که سیر خام میتواند موجب سوزش پوست شود، بنابراین بهتر است پیش از استفاده از سیر روی پوست با متخصص مشورت کنید.
مضرات سیر
آسیب به کبد: کبد یکی از حیاتیترین عضو در بدن انسان است که میتواند با مصرف سیر بیش از اندازه صدمه ببیند، اگرچه سیر غنی از آنتیاکسیدانها است، اما با مصرف بیشازحد، میتواند موجب مسمومیت کبد شود، هرچند که سمی نیست، اما در صورت زیادهروی میتواند باعث آسیب کبد شود.
بوی بد دهان: بوی بد دهان میتواند سبب آسیب زدن به اعتماد به نفس شود، بوی سیر و بوی بدن دو مورد از رایجترین اثرات جانبی مرتبط با سیر هستند، بوی سیر بعد از مسواک زدن هم همچنان در دهان باقی میماند و این برای اطرافیان آزاردهنده است.
حالت تهوع، استفراغ و سوزش معده: مصرف سیر تازه، عصاره و یا روغن آن با معده خالی ممکن است موجب تهوع، استفراغ و سوزش معده شود، همچنین مصرف سیر میتواند موجب سوزش معده و حالت تهوع و یا حتی رفلکس معده شود.
اسهال: مصرف سیر با معده خالی میتواند موجب گاز معده و اسهال شود.
کاهش زیاد فشارخون: یکی از مزیتهای سیر کاهش فشارخون است، اما اگر از قبل داروهایی برای کاهش فشارخون مصرف میکنید باید از خوردن سیر خودداری کنید، زیرا سیر و مکملهای آن خاصیت کاهش فشارخون دارند.
سردرد: سیر به ویژه هنگامی که به شکل خام خورده میشود، میتواند باعث میگرن شود، اگرچه بهطور مستقیم باعث سردرد میگرنی نمیشود، اما فرایندی است که آن را فعال میکند.
سیر برای چه کسانی ضرر دارد؟
سیر یک ضدانعقاد طبیعی است که بهترین درمان برای گردش خون است، به همین دلیل توصیه میشود از مصرف سیر پرهیز کنید چون موجب خونریزی شدید میشود.
اگر بعد از خوردن سیر دچار تپش قلب میشوید، بهتر است در این مورد احتیاط کنید.
مصرف سیر در دوران بارداری برای درمان به هیچ وجه توصیه نمیشود و باید با مشورت پزشک مصرف شود.
اگر فشارخون طبیعی یا پایین دارید بهترین پیشنهاد این است که از خوردن سیر پرهیز کنید، چون خوردن سیر باعث افت فشار خون میشود.
مصرف سیر تأثیر دارو روی بدن را کاهش میدهد، بیشتر داروها به ویژه داروهای کبد اگر با سیر مصرف شوند تأثیر بر عکس روی بدن میگذارند.
سیر برای دستگاه گوارش سنگین است، اگر دستگاه گوارش حساسی دارید، سیر مصرف نکنید.
ایمنا