عکس: اکوایران/ دانیال شایگان
به گزارش اقتصادنیوز، ماه پایانی پاییز ۱۴۰۳ در حالی برای بازار طلا و سکه به نیمه رسید که معاملهگران و فعالان بازار شاهد تحولات ژئوپلیتیکی در خاورمیانه، نوسانات نرخ ارز و همچنین افزایش تقاضا برای سرمایه گذاری در بازارهای جهانی بودند؛ سه اتفاق مهمی که توانستند مسیر حرکت قیمتها را در نیمه اول آذر دستخوش تغییر کنند.
از سوی دیگر، قیمت طلای جهانی نیز در نیمه اول آذر نوسانات چشمگیری را تجربه کرد و توانست بر نوسانات قیمت طلای آبشده و سکه امامی نیز اثرگذار باشد؛ اما این اثرگذاری با عرض اندام دلار چندان دوامی نداشت و اسکناس آمریکایی توانست سکان بازار را در دست خود بگیرد.
روز سوم آذرماه بهعنوان نقطه اوج نوسانات بازار طلا و سکه در نیمه اول آذر بود؛ روندی که تحت تأثیر تنشهای منطقهای، جهش نرخ ارز و افزایش تقاضای سرمایهگذاری رخ داد و منجر به سقفزنی قیمتها شد. در این روز قیمت دلار با عبور از محدوده مقاومتی و ثبت بالاترین سطوح قیمتی در هفتههای اخیر، زمینه ساز افزایش هزینه واردات طلا شد. معاملهگران نیز با توجه به انتظارات تورمی و شرایط نامطمئن سیاسی، تقاضای بیشتری برای خرید نشان دادند.
با این حال، اعلام آتشبس میان اسرائیل و لبنان توسط جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا در روز هشتم آذر، تنشهای منطقهای را کاهش داد و روند صعودی قیمت طلا در بازار جهانی را متوقف کرد؛ روندی که در پی آن کاهش تقاضا و هیجانات بازار رقم خورد و قیمت طلای آبشده و اقلام سکه از مرزهای مقاومتی فاصله گرفتند و به محدودههای حمایتی عقب نشستند.
اقتصادنیوز در ادامه این گزارش به بررسی روند قیمت ها در نیمه اول آخرین ماه پاییز خواهد پرداخت.
افت و خیز قیمت طلای جهانی
قیمت طلای جهانی در اولین روز آذر ۲۶۵۸ دلار بود و این فلز گرانبها در ۱۵ روز گذشته در محدوده ۲۶۳۰ دلار تا ۲۷۱۵ دلار نوسان داد. براساس بررسی اقتصادنیوز، سقف قیمت طلای جهانی در بازه زمانی یاد شده به سوم آذر اختصاص داشت که قیمت در محدوده ۲۷۱۵ دلار قرار گرفت. همچنین کمترین قیمت نیز ۲۶۳۲ دلار بود که در روز ششم آذر به ثبت رسید.
طلا در روز ۱۴ آذر تحت تاثیر تقویت شاخص دلار و بهبود دادههای اقتصادی آمریکا ۲۶۴۸ دلار قیمت خورد و در لحظه نگارش این گزارش نیز با ۲۶۴۵ دلار بسته شد.
براساس پیگیری اقتصادنیوز از تحلیلگران، در روز سوم آذر که قیمت طلای جهانی به سقف جدیدی رسید، تنشهای منطقهای در خاورمیانه، شامل افزایش درگیریها میان حزبالله و اسرائیل و حملات هوایی اسرائیل به جنوب لبنان، منجر به تقاضای بیشتر برای طلا بهعنوان دارایی امن شد. همچنین، ضعف مقطعی شاخص دلار و افزایش نگرانیها درباره سیاستهای فدرال رزرو آمریکا بر روند صعودی طلای جهانی تأثیرگذار بود.
به باور این گروه، تقویت شاخص دلار و برخی دادههای مثبت اقتصادی آمریکا در روزهای پایانی این دوره فشار نزولی بر قیمت طلا وارد کرد و منجر به بازگشت قیمت شد.
نوسان طلای آبشده همسو با بازار جهانی طلا
از سوی دیگر، طلای آبشده نیز همگام با تغییرات نرخ ارز و طلای جهانی نوسانات قابل توجهی را در نیمه اول آذر ماه تجربه کرد و رکورد جدیدی را ثبت کرد. بررسی اقتصادنیوز نشان میدهد، قیمت هر مثقال طلای آبشده در اول آذر ۱۹ میلیون و ۵۴۹ هزار تومان بود و این نرخ در روز چهارشنبه ۱۴ آذر و پیش از تعطیلات رسمی، به ۲۰ میلیون و ۱۷۰ هزار تومان رسید. اما نکته جالب توجه اینجاست که سقف قیمت طلای آبشده نیز به مانند طلای جهانی در روز سوم آذر به ثبت رسیده است. بر این اساس، بیشترین قیمت طلای آبشده در این روز ۲۰ میلیون و ۳۵۷ هزار تومان بوده است و کمترین قیمت نیز در ۸ آذر با ۱۹ میلیون و ۴۴۰ هزار تومان ثبت شده است.
معامله گران معتقدند، فارغ از رشد قیمت طلای جهانی، جهش نرخ ارز در بازار داخلی و تقاضای هیجانی ناشی از اخبار منفی سیاسی، قیمت طلای آبشده را به بالاترین سطح خود در روز سوم آذر رساند. در این روز، قیمت دلار در بازار تهران در محدوده مقاومتی تازهای قرار گرفت و رکوردزنی قیمت را کلید زد.
همچنین قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز در این بازه زمانی از چهار میلیون و ۵۳۸ هزار تومان در اولین روز آذر به چهار میلیون و ۶۵۱ هزار تومان در ۱۴ آذر افزایش یافت. بیشترین قیمت ثبت شده برای طلای ۱۸ عیار در نیمه اول آخرین ماه پاییز نیز به سوم آذر اختصاص دارد که چهار میلیون و ۶۷۸ هزار تومان بوده است و کمترین قیمت نیز تنها با فاصله ۲۴ ساعت، در روز چهارم آذر ثبت شد. هر گرم طلای ۱۸ عیار در این روز ۴ میلیون و ۵۰۶ هزار تومان خرید و فروش شد.
اقلام سکه در سقف تاریخی
حال وقت آن رسیده است تا سری هم به بازار سکه بزنیم، سکه امامی بهعنوان یکی از پرمعاملهترین اقلام مالی برای سرمایهگذاری، بیشترین نوسانات را در دوره مورد بررسی تجربه کرد. بررسی خبرنگار اقتصادنیوز از بازار سکه نشان میدهد، قیمت این فلز گرانبها که در اولین روز آذر ۵۲ میلیون تومان بود، در آخرین روز فعالیت بازار در هفته جاری -۱۴ آذر- در همین محدوده نوسان داد و به ۵۲ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان رسید. با این حال، سکه نیز به مانند طلا در روز سوم آذر سقف زنی کرد و ۵۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان معامله شد. کمترین قیمت هم در روز ششم آذر با ۵۱ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان ثبت شد.
رشد تقاضای سرمایهگذاری برای سکه بهعنوان ابزاری امن، همراه با افزایش نرخ ارز و تأثیرپذیری مستقیم از قیمت طلای جهانی، دلایل اصلی ثبت بیشترین قیمت سکه امامی در روز سوم آذر بوده است. معاملهگران معتقدند فشار روانی ناشی از احتمال صدور قطعنامهای علیه ایران در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، به تقویت انتظارات تورمی و رشد قیمتها در بازار کمک کرد.
از سوی دیگر، قیمت نیمسکه هم استارت ماه آذر را با ۲۶ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان زد و در نهایت در روز چهارشنبه ۱۴ آذر، ۲۷ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان خرید و فروش شد. کمترین قیمت نیمسکه به ۶ آذر اختصاص دارد که ۲۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بوده است و بیشترین قیمت هم در روز سوم آذر ثبت شد که ۲۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان بود.
ربعسکه نیز با نرخ ۱۶ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان در آذر بازگشایی کرد و در نهایت روز گذشته ۱۷ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان معامله شد. کمترین قیمت ربع سکه هم در پنجم آذر ثبت شد که ۱۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بود و بیشترین نرخ نیز در سوم آذر مشاهده شد که ۱۷ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان بود.
فعالان بازار معتقدند این نوسانات به دلیل اثرپذیری از قیمت سکه امامی و تقاضای مناسب برای هدایای سال نو میلادی بوده است. به گفته این گروه، در صورت تثبیت نرخ ارز و کاهش قیمت طلای جهانی در روزهای آتی قیمت نیمسکه و ربعسکه نیز کاهش خواهد یافت.
با این همه، اخبار مربوط به ثبتنام خودروهای وارداتی از سوی وزارت صمت در ۱۲ آذر، با الزام متقاضیان به مسدود کردن ۵۰۰ میلیون تومان در حساب وکالتی، اثر مثبتی بر کاهش نقدینگی بازار و کنترل تقاضا در بازارهای مالی گذاشت و این اقدام از افزایش شدید قیمتها جلوگیری کرد و فشار روانی در بازار را کاهش داد.
در نهایت، بازار طلا و سکه در نیمه اول آذرماه ۱۴۰۳ تحت تأثیر تنشهای سیاسی، جهش نرخ ارز و تقاضای سرمایهگذاری در بازار داخلی و جهانی قرار داشت. تحلیلگران پیشبینی میکنند در صورت ادامه رشد تقاضای فصلی و ثبات یا افزایش نرخ ارز، انتظار میرود قیمتها در نیمه دوم آذر نیز روند صعودی داشته باشند. با این حال، هرگونه کاهش در تنشهای سیاسی یا تقویت شاخص دلار میتواند قیمتها را تحت فشار نزولی قرار دهد.