آفتاب نو – مریم سرخوش: اواخر هفته گذشته رسول شفق، سخنگوی انجمن صنفی ماکارونی در گفتگو با «خانه اقتصاد» عنوان کرد: مسمومیت ماکارونی میتواند ناشی از سس، سویا، قارچ و یا گوشت باشد، ولی آن را به گردن ماکارونی میاندازند تا این صنعت را از بین ببرند. او این مطلب را در واکنش به انتشار اخبار فوت ۳ کودک بر اثر خوردن ماکارانی بیان کرده بود.
مهر امسال، یک خانواده در اهواز پس از خوردن ماکارونی خانگی، دچار مسمومیت شدید شدند و در نهایت دختر ۷ ساله این خانواده جان خود را از دست داد. پیش از آن هم حادثهای مشابه با مسمومیت اخیر اهواز در تهران رخ داده بود که انتشار خبر دیرهنگامش نگرانیها را دوچندان کرد. دو کودک در یک خانواده تهرانی پس از خوردن ماکارونی به شدت مسموم شدند و جان خود را از دست دادند.
رسول شفق، سخنگوی انجمن صنفی ماکارونی در واکنش به نگرانیهای مطرح شده از سوی جامعه درباره مسمومیت ناشی از ماکارونی گفته «این مسمومیت میتواند ناشی از سس، سویا، قارچ و یا گوشت باشد، ولی آن را به گردن ماکارونی میاندازند تا این صنعت را از بین ببرند. ممکن است ترکها نقشه کشیده باشند تا ماکارونی ایران را بین مردم خودمان خراب کنند، ماکارونی ترک سالها در بازار ایران خدایی میکرده، اما الان جایگاهی ندارد.»
اظهارنظری که با واکنش محمدرضا اکبری، پدر دو کودکی (پندار و پویان) همراه شده که تابستان امسال جان خود را پس از خوردن ماکارونی از دست دادند.
او در گفتگو با آفتاب نو در این باره گلایههایی را مطرح میکند و میگوید: آقای شفق اعلام کردهاند که مسمومیت با ماکارانی شایعه است، در حالی که هم ۲ فرزند من و هم دختر ۷ ساله آن خانواده اهوازی، پس از صرف یک وعده غذایی ماکارانی جان خود را از دست دادند. ما آن شب به جز ماکارانی چیز دیگری نخوردیم و هیچ سس، قارچ یا سویایی هم اضافه نکرده بودیم.
او ادامه میدهد: در گواهی فوت کودکان من، مرگ بر اثر عامل ناشناخته قید شده است. البته زمانی که به بیمارستان رفتیم، به ما گفتند که علائم مسمومیت شبیه قرص برنج است که در نهایت همان هم رد کردند. پزشکی قانونی هم بعد از سه ماه اعلام کرده که هیچ سمی وجود نداشته و عامل مسمومیت ناشناخته است. این که یک خانواده دیگر در آن سوی کشور مسمومیتی مشابه ما با یک غذای مشترک داشته باشد، مساله مهمی است.
حتی یک جمله آرامبخش هم نشنیدیم
اکبری با تاکید بر این که به دلیل شرایط شغلی خودم و همسرم با نکات مرتبط با بهداشت غذا آشنا هستیم، عنوان میکند: ما خودمان عضو کادر درمانیم. من در گذشته پرستار بودم و همسر همین حالا هم پرستار است. ما به هیچ عنوان غذای مانده به بچهها نمیدادیم. زمانی که خانواده ما به دلیل مسمومیت در بیمارستان بستری شد، به ما اعلام کردند که ممکن است مشکوک به قتل باشیم. پرونده جنایی هم باز شد. اما طی این مدت هیچ چیزی اعلام نشده است. آگاهی تهران به ما اعلام کرده تمام شاخههای این موضوع را بررسی کرده و به کسی مشکوک نیست. به همین دلیل شک کردیم به این که وعده غذایی آن شب باعث بروز چنین اتفاق تلخی شده است. چند وقت بعد که همین اتفاق مشابه برای خانواده اهوازی رخ داد و شرایط و علائم مشابه ما داشتند، مطمئن شدم که ماکارانی عامل مسمومیت بوده است.
او درباره شب حادثه هم توضیح میدهد: تقریبا ساعت ۴ صبح بود که همسایهها ما را به دلیل شرایط بد جسمانی به بیمارستان لقمان بردند و بستری شدیم. بچهها را در بخش کودکان بستری کردند و رزیدنت شیفت شب، با وجودی که قند کودکان من روی ۴۰۰ بود، به آنها سرم قندی تزریق کرد که کار بسیار خطرناکی به شمار می رفت. البته قند بچهها را کنترل و پایین آوردند، اما به هر صورت اقدام آسیب زایی بود. پس از چند ساعت هم استاد این رزیدنت تلفنی اجازه ترخیص ما را داد.
اکبری با بیان این که وضعیت کودکانش هنوز مناسب نبود و تهوع داشتند، ادامه میدهد: این موضوع را اعلام کردم اما به من گفتند که به آنها اوآراس بدهیم. به منزل برگشتیم و یکساعت بعد دوباره بچهها علامتدار شدند. همسر هم اسپاسم عضلانی شدید داشت و دوباره به بیمارستان مراجعه کردیم. فرزند کوچکم روی دستهای خودم فوت کرد، اما مسئولان بیمارستان ما را با آمبولانس خصوصی از لقمان به مسیح دانشوری منتقل کردند. همین حالا هم بیمارستان لقمان به ما جوابگو نیست و میگویند که شکایت کنید و اگر خواستید به شما دیه میدهیم. من هیچ نیازی مالی ندارم اما آنها در تمام این مدت هیچ حرف آرامبخشی به ما نزدهاند.
او درباره این که نتیجه آزمایشهای انجام شده چه بوده، بیان میکند: من از قاضی پرونده درخواست کردم که نمونههای کالبدشناسی کودکانم را به من بدهد که آن را برای آزمایش دقیق به انگلستان بفرستم. اما گفتند که مرجع اصلی یعنی پزشکی قانونی کهریزک را قبول دارند. جواب از هر آزمایشگاه دیگری مورد تایید آنها نیست. جواب کالبدشکافی را به من دادند اما نتیجه بررسی آزمایشگاهی ماکارانی و مواد غذایی را به من ندادند. من نگرانم و این همه پیگیری که انجام میدهم برای این است که یک کودک دیگر جان خود را از دست ندهند. فرزندان من دیگر برنمیگردند اما میخواهم بدانم که چه اتفاقی درباره آنها رخ داده است.
واکنش وزارت بهداشت
علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت در پاسخ به آفتاب نو، درباره مباحث مطرح شده مبنی بر مرگ ۳کودکان به دلیل مصرف ماکارونی میگوید: ما درباره مواد خوراکی مسمومیت با آن را قید میکنیم، مثل مسمومیت با برنج یا ماکارانی، اما آیا خود اینها میتوانند عامل ایجاد کننده مسمومیت باشند، خیر. شرایط نگهداری و آلودگیهای احتمالی میتواند منجر به بروز آلودگی شود. درباره غلات هم عامل میکروبی به نام باسیلوس سرئوس وجود دارد که میتواند در برنجی که در یخچال گذاشته میشود هم رشد کند. برخی از آنها میتوانند سم بوتولینویم ترشح کنند و باعث مرگ شوند.
او تاکید میکند: درباره غلات به شکل ویژه برخی باکتریها میتوانند رشد کنند به ویژه آنهایی که پخته و مرطوب شدهاند. بسیاری از این علائم این میکروب، گوارشی است و در برخی موارد ممکن است میزان سم بالا باشد و منجر به مرگ شود.
رئیسی درباره ورود وزارت بهداشت به پرونده مسمومیت این کودکان توضیح میدهد: پزشکی قانونی و دستگاه قضایی به موضوع این پرونده ورود کردهاند. به طور کلی، سازمان غذا و دارو بر روند تولید و صنعت محصولات غذایی نظارت میکند و معاونت بهداشتی هم به عرضه مواد غذایی و بهداشت محیط نظارت دارد. اگر مشکل در ارتباط با مواد غذایی وجود داشته باشد، متخلفان به مراجع قضایی معرفی میشوند. اگر یک فرد دچار مسمومیت هم به بیمارستان مراجعه کند، اطلاعات وی ثبت میشود. همچنین اگر عامل مسمومیت به دلیل یک موضوع ناشناخته باشد، آن مورد به پزشکی قانونی ارجاع داده میشود. اگر اپیدمی مسمومیت در یک مراسم یا مثلا خوابگاه دانشجویی ایجاد شود، وزارت بهداشت در چنین شرایطی به این موضوع ورود میکند.
منبع خبر: همشـهری
آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.