عکس: اقتصادنیوز/ دانیال شایگان
به گزارش اقتصادنیوز، بازار ارز در نیمه اول آذرماه ۱۴۰۳ با نوسانات محسوسی همراه بود که در سایه ترکیبی از عوامل داخلی و بینالمللی شکل گرفت. «افزایش تقاضای فصلی»، «تحولات سیاسی خاورمیانه» و «تغییرات در شاخص جهانی دلار»، روند قیمتی دلار در بازار تهران و هرات و درهم امارات را در ۱۵ روز گذشته تحت تأثیر قرار داد.
بازار رمزارزها نیز با نوسانات قابل توجهی همراه شد و بیتکوین و تتر تحت فشار عوامل مختلف، رکوردهای بی سابقهای را به ثبت رساندند و سقفهای تاریخی را فتح کردند.
به گفته تحلیلگران بازار ارز در دوره مورد بررسی متاثر از تنشهای سیاسی از جمله درگیریهای حزبالله و اسرائیل و افزایش تنشها در سوریه، با افزایش تقاضا برای ارزهای امن مانند دلار و درهم رو به رو شد و در نهایت در پی اعلام آتشبس میان لبنان و اسرائیل و کاهش تنشها، روز ۷ آذر شاهد کاهش موقتی قیمتها بود.
از سوی دیگر، اخبار صدور قطعنامه علیه ایران در نشست شورای حکام و انتشار دادههای منفی اقتصادی، انتظارات تورمی را تقویت و قیمت ارز را افزایش داد. در همین حال، بازار رمزارزها نیز تحت تأثیر شاخص دلار جهانی و سیاستهای پولی فدرال رزرو، نوساناتی را تجربه کرده است.
اقتصادنیوز در ادامه این گزارش به بررسی روند قیمتها در نیمه اول آخرین ماه پاییز خواهد پرداخت.
دو نیمه متفاوت قیمت دلار در آذر
قیمت دلار تهران در اولین روز آذر، در آخرین پله از دامنه ۶۰ هزار تومان آغاز به کار کرد؛ روندی که تا روز چهاردهم آخرین ماه پاییز ادامه داشت و این اسکناس در اولین پله از کریدور هفتم جا خوش کرد، که بیشترین قیمت دلار تا به امروز بوده است. معامله گران معتقدند روند رو به رشد قیمت دلار به دلیل افزایش نرخ حواله و تقویت انتظارات تورمی ناشی از انتشار اخبار منفی اقتصادی رقم خورده است. با این حال، کمترین قیمت دلار تهران در نیمه اول آذر نیز به چهارمین روز این ماه اختصاص داشته است که در پله اول از آخرین محدوده دامنه ۶۰ هزار تومان نوسان داد.
براساس پیگیری اقتصادنیوز، تحلیلگران بازار بر این باورند که نزدیکی به پایان سال میلادی، همراه با افزایش تقاضای واردکنندگان، عامل اصلی فشار تقاضا در این دوره بود. از سوی دیگر، سیاستهای کنترلی بانک مرکزی و اخبار مثبت از مذاکرات، تا حدی از شدت افزایش قیمت جلوگیری کرد.
قیمت درهم امارات پشت سد ۲۰ هزار تومان
از سوی دیگر، قیمت درهم امارات نیز در دوره مورد بررسی، از ۱۹ هزار و ۲۰ تومان در اولین روز آذر کار خود را آغاز کرد و در چهاردهمین روز این ماه به ۱۹ هزار و ۷۴۰ تومان رسید. براساس بررسی اقتصادنیوز، بیشترین قیمت درهم امارات در چهاردهمین روز آذر به ثبت رسید که ۱۹ هزار و ۷۴۰ تومان بود؛ روندی که به دلیل تقاضای بالای تجار و افزایش نرخ حواله در بازار آزاد رخ داد.
کمترین قیمت درهم نیز در چهارمین روز آذر با نرخ ۱۸ هزار و ۹۸۰ تومان به ثبت رسید. این کاهش قیمت پس از اعلام آتشبس میان لبنان و اسرائیل و کاهش تنشهای منطقهای رقم خورد.
درهم بهعنوان یکی از مهمترین ارزهای تجاری، در این مدت تحت تأثیر مستقیم تقاضای فصلی و اخبار اقتصادی قرار داشت. افزایش تقاضای واردکنندگان برای تأمین ارز در ماههای پایانی سال میلادی، یکی از دلایل اصلی رشد قیمت آن بود. تحلیلگران معتقدند حفظ قیمت درهم بالای مرز ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان میتواند به ادامه روند صعودی این اسکناس منجر شود. همچنین شکست این سطح حمایتی قیمت را به محدوده ۱۹ هزار و ۲۰۰ تومان باز میگرداند.
درهم در نیمه اول آذر رشد ۲.۸۱ درصدی را تجربه کرد و به عنوان شناسهای از تقاضای بنیادی ارز، نقش مهمی در تحرکات بازار ایفا کرد. براساس بررسی اقتصادنیوز، حباب درهم در هفته اول نوسانات زیادی را تجربه کرد و در محدوده ۶۰۰ تومان قرار گرفت. اما در هفته دوم به بالای ۱۰۰۰ تومان رسید و در پایان هفته در کانال ۵۰۰ تومان تثبیت شد.
عبور قیمت بیت کوین از سقف تاریخی
حال وقت آن رسیده است تا سری هم به بازار رمزارزها بزنیم که در این دوره نوسانات قابل توجهی را تجربه کرده است. در همین راستا، بیتکوین معاملات را در اولین روز آذر با نرخ ۹۷ هزار و ۷۳۸ دلار آغاز کرد و در ۱۵ آذر به سطح ۱۰۳ هزار دلار افزایش یافت تا رکورد جدیدی را به ثبت رسانده و از سقف تاریخی خود گذر کند.
بر این اساس، بیشترین قیمت بیتکوین در ۱۵ آذر ثبت شد که این رمزارز ۱۰۳ هزار دلار قیمت خورد. این افزایش قیمت تحت تأثیر تقاضای نهادی و پیشبینیها درباره عبور قیمت بیت کوین از مرز ۱۰۰ هزار دلار رخ داد.
از سوی دیگر، کمترین قیمت بیتکوین در هفتمین روز آذر رخ داد که این رمزارز در سطح ۹۳ هزار دلار خرید و فروش شد؛ روندی که ناشی از تقویت شاخص دلار جهانی و شناسایی سود توسط سرمایهگذاران کوتاهمدت بود. براساس پیگیری اقتصادنیوز، تحلیلگران بازار رمزارزها بر این باورند که سطح ۹۳ هزار دلار بهعنوان حمایت کلیدی بیتکوین عمل میکند و در صورت عبور از مرز مقاومت ۹۸ هزار دلار، احتمال فتح دوباره مرز ۱۰۰ هزار دلار وجود دارد.
تتر نیز بهعنوان استیبلکوینی معادل دلار، در بازه زمانی مورد بررسی روندی صعودی داشت و قیمت آن از ۷۰ هزار و ۳۵۱ تومان در اول آذر به ۷۲ هزار و ۳۷۲ تومان در چهاردهم آذر افزایش یافت. بیشترین قیمت تتر در دوازدهمین روز آذر ثبت شد که ۷۲ هزار و ۵۵۰ تومان بود. کمترین قیمت تتر نیز به ششم آذر اختصاص داشت که در سطح ۶۹ هزار و ۵۶۰ تومان قرار گرفت.
براساس بررسی اقتصادنیوز، حباب تتر در هفته اول آذر به طور میانگین ۶۲۳ تومان بود، اما در روزهای ابتدایی هفته دوم آذر منفی شد. این روند برای حباب تتر دوام چندانی نداشت و تعطیلی بازار درهم و تقویت تقاضای داخلی، حباب این رمزارز را به بالاترین سطح ماهانه خود رساند.
تحلیلگران پیشبینی میکنند عبور تتر از مرز مقاومت ۷۳ هزار و ۵۰۰ تومان میتواند قیمت را به ۷۵ هزار تومان برساند.
پیش بینی قیمت دلار و درهم در نیمه دوم آذر
با این همه، قیمت دلار در نیمه اول آذر، در کف کریدور هفتم نوسان داد و در پایان نیمه اول آذر موفق به شکست این مرز مقاومت شد و در پله دوم از دامنه یاد شده قرار گرفت و رشد ۲.۶ درصدی را به ثبت رساند. هفته اول شاهد مقاومت دلار در برابر ورود به کریدور یاد شده بودند اما به دلیل خبر از سرگیری مذاکرات هستهای و اعلام آتشبس در لبنان، اسکناس آمریکایی روند اصلاحی را تجربه کرد. اما در هفته دوم، با افزایش تقاضا و کاهش محدودیتهای عرضه، سقف کانال اول از دامنه ۷۰ هزار تومان شکسته شد.
معامله گران فنی پیش بینی می کنند دلار تهران و هرات همچنان تحت تأثیر تقاضای تجاری فصلی با فشار صعودی مواجه باشد، هرچند سیاستهای کنترلی بانک مرکزی میتواند از جهش شدید جلوگیری کند.
در بازار درهم امارات نیز عبور قیمت از مرز ۱۹ هزار و ۷۰۰ تومان ممکن است قیمت را در مسیر صعودی قرار دهد و به محدوده ۱۹ هزار و ۸۰۰ تومان تومان برساند. در حالی که شکست حمایت ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان میتواند به کاهش تا مرز ۱۹ هزار و ۲۰۰ تومان منجر شود.
بیتکوین نیز با احتمال رشد دوباره تا مرز ۱۰۰ هزار دلار روبرو است، اما شکست سطح حمایتی ۹۳ هزار دلار، قیمت آن را به محدوده ۹۰ هزار دلار عقب خواهد راند. تتر نیز با حفظ سطح ۷۲ هزار تومان، به مقاومت ۷۵ هزار تومان نزدیک خواهد شد.
در نهایت، بازار ارز همچنان در برابر تغییرات ناشی از عوامل سیاسی و اقتصادی داخلی و خارجی آسیبپذیر است و هرگونه تغییر در این متغیرها میتواند مسیر قیمتها را بهطور قابلتوجهی تغییر دهد.