طرز تهیه دسر پالدا تبریزی؛ مناسب برای شب یلدا

جامعه ورزشی آفتاب نو:

پالدا یکی از انواع دسر‌های سنتی و قدیمی آذربایجان با اصالت تبریزی است که طعمی شبیه مسقطی و بافتی مانند کاستارد دارد. دسر پالدا از روزگاران قدیم در تبریز و دیگر نقاط آذربایجان شرقی به عنوان یک دسر یلدایی برای زینت بخشیدن به سفره شب چله درست می‌شده است. پالدا با استفاده از شیر، نشاسته، شکر یا شیره انگور در طعم‌های زعفرانی و ساده طبخ می‌شود. اگر شما هم از علاقه‌مندان به دسر‌های سنتی مجلسی هستید، با ما در این مقاله از سرویس آشپزی همراه باشید تا طرز تهیه دسر پالدا را به عنوان یک دسر تبریزی شب یلدا به شما آموزش دهیم.

مواد لازم برای تهیه دسر تبریزی پالدا

نشاسته گل: نصف لیوان فرانسوی دسته‌دار

شیر (سرد و ترجیحا پرچرب): ۱ لیوان فرانسوی دسته‌دار

شکر: نصف لیوان فرانسوی دسته‌دار

آب: ۱ و نیم لیوان فرانسوی دسته‌دار

گلاب: ۱/۴ لیوان فرانسوی دسته‌دار

کره: برای چرب کردن قالب

خامه، مغز پسته و مغز گردو: برای تزیین دسر 

مدت زمان لازم برای آماده‌سازی مواد اولیه: ۱۰ دقیقه
مدت زمان لازم برای تهیه دسر پالدا تبریزی: ۳۰ دقیقه

مراحل طرز تهیه دسر پالدا سنتی تبریزی

طرز تهیه دسر پالدا تبریزی مخصوص شب یلدا با طعم و رنگ شیر، زعفران، آب لبو یا آب انار و کاکائو یا حتی بدون شیر با آب خالی قابل انجام است. شما می‌توانید این دسر یلدایی سنتی آذری را به صورت قالبی یا تک نفره با ظاهر تک رنگ یا ۲ رنگ تهیه کنید.

دسر تبریزی

مرحله اول: نشاسته را بشویید

در اولین مرحله از طرز تهیه دسر پالدا تبریزی، نشاسته ذرت را در یک لیوان آب سرد بریزید و هم بزنید. سپس، نشاسته را چند دقیقه کنار بگذارید تا ناخالصی‌های نشاسته از آن جدا شده و روی آب جمع شود.

آب کدر روی نشاسته را خالی کنید. این کار را ۲ بار دیگر هم تکرار کنید تا همه آلودگی‌ها و ناخالصی‌های نشاسته برطرف شود. با انجام این کار، دسر سنتی پالدا شما شفاف‌تر شده و بوی ناخوشایندی نخواهد داشت.

مرحله دوم: شیر و نشاسته را ترکیب کنید

پس از شستن نشاسته و اطمینان از خلوص آن، قابلمه مناسبی را روی حرارت ملایم بگذارید. حالا، یک لیوان شیر و یک و نیم لیوان آب را در قابلمه بریزید. نشاسته شسته شده را نیز به ترکیب آب و شیر اضافه کنید.

این ترکیب را هم بزنید و ۱۰ الی ۱۵ دقیقه منتظر بمانید تا مایع داخل قابلمه کم کم بجوشد. توجه داشته باشید، از وقتی نشاسته را اضافه می‌کنید باید محتویات داخل قابلمه را مرتبا هم بزنید تا مایه دسر به طور یکنواخت و تدریجا غلیظ شود و ته نگیرد.

مرحله سوم: شکر را اضافه کنید

پس از گذشت ۵ دقیقه از جوشیدن مایع درون قابلمه، در این مرحله از طرز تهیه دسر پالدا با نشاسته باید شکر را اضافه کنید. محتویات داخل قابلمه را به طور مرتب برای ۱۰ دقیقه دیگر هم بزنید تا نشاسته کاملا بپزد و در عین حال، ته نگیرد. به این ترتیب، مایه این دسر تبریزی شب یلدا به طور کامل غلیظ شده و طعم خامی نشاسته برطرف می‌شود.

مرحله چهارم: گلاب را اضافه کنید

پس از آن‌که غلظت دسر شبیه دسر فرنی شد، وقت آن است که گلاب را نیز در قابلمه بریزید و مایه دسر را برای یک دقیقه دیگر هم بزنید. سپس، حرارت را خاموش کنید و قابلمه را از روی حرارت بردارید.

مرحله پنجم: مایه دسر پالدا را در یخچال بگذارید

در این مرحله از درست کردن دسر پالدا قالبی ساده، باید سطح داخلی قالب مورد نظرتان را با مقدار کمی کره چرب کنید. سپس، مایه دسر را در حالی که هنوز گرم است در قالب بریزید. قالب را حداقل برای یک ساعت در دمای محیط بگذارید تا خنک شود.

پس از خنک شدن دسر، آن را برای ۲ الی ۳ ساعت در یخچال قرار دهید تا کاملا خودش را بگیرد. در صورت تمایل، می‌توانید این دسر را به صورت قالبی درست نکرده و در عوض، داخل پیاله‌های تک نفر کوچک یا جام سرو کنید.

مرحله آخر: دسر پالدا تبریزی را سرو کنید

پس از گذشت این مدت، دسر پالدا را از یخچال بیرون بیاورید و از قالب خارج کرده یا در همان ظروف تک نفره سرو کنید. برای تزیین پالدا می‌توانید از خامه فرم گرفته قنادی، مغز گردوی آسیاب شده، پودر پسته یا گل محمدی استفاده کنید.

دسر پالدا تبریزی

روش تهیه دسر پالدا دو رنگ

در طرز تهیه دسر پالدا دو رنگ، پس از افزودن گلاب و خاموش کردن حرارت باید مایه دسر را به ۲ بخش مساوی تقسیم کنید و در ۲ ظرف مجزا بریزید. سپس، به یکی از ظرف‌ها یکی دو قاشق غذاخوری زعفران دم کرده غلیظ و به دیگری، چند قاشق آب لبو یا آب انار اضافه کنید.

محتویات هر یک از ظرف‌ها را در قالب‌های چرب شده جداگانه بریزید و در یخچال بگذارید تا خودشان را بگیرند. از سوی دیگر، می‌توانید مایه زعفرانی را در قالب بزرگ‌تری بریزید و برای ۳ ساعت در یخچال بگذارید تا کاملا خودش را بگیرد.

سپس، مایه پالدا با طعم لبو یا انار را هم به طور جداگانه درست کنید و پس از رسیدن به دمای محیط روی دسر زعفرانی سفت شده بریزید. دوباره قالب را برای ۳ ساعت دیگر در یخچال بگذارید تا دسر پالدا دو رنگ شما کاملا خودش را بگیرد.

روش تهیه دسر پالدا با ژله انار

برای درست کردن دسر پالدا با ژله ابتدا، پودر ژله را طبق دستور روی پاکت آماده کنید. مایه دسر پالدا را هم به صورت مجزا آماده کنید تا به غلظت فرنی برسد.

سپس، مایه دسر پالدا را در دمای محیط قرار دهید تا خنک شود. مقداری از ژله را ته لیوان‌ها یا دیگر ظروف شیشه‌ای سرو بریزید و در فریزر بگذارید تا زودتر خودش را بگیرد. باقی ژله را روی بخار کتری یا سماور قرار دهید تا سفت نشود.

پس از گذشت چند دقیقه، ظروف حاوی ژله را از فریزر خارج کرده و یک لایه از مایه پالدا را روی آن بریزید. لیوان را دوباره در یخچال بگذارید تا پالدا هم خودش را بگیرد. این کار را تا جایی ادامه دهید که ظرف سرو پر شده و ژله و مایه دسر تمام شود. در ادامه، روی دسر پالدا را با دانه‌های انار تزیین کنید.

روش تهیه دسر پالدا با شیره انگور

کافی است مراحل طرز تهیه دسر پالدا را عینا مطابق دستور بالا دنبال کرده و به جای شکر از یک و نیم لیوان شیره انگور یا دوشاب استفاده کنید.

نکات مهم در طرز تهیه دسر پالدا تبریزی

در صورت تمایل، می‌توانید مقداری زعفران دم کرده غلیظ را به مایه دسر پالدا تبریزی اضافه کرده و این دسر را با طعم، عطر و رنگ زعفرانی نوش جان کنید.

در صورت تمایل، می‌توانید چند قاشق غذاخوری آب لبو یا آب انار به ترکیبات این دسر یلدایی اضافه کرده و آن را به صورت قرمز رنگ برای شب چله آماده کنید.

می‌توانید دسر پالدا را به صورت ساده یا با استفاده از زعفران دم کرده و آب لبو یا آب انار به صورت ۲ یا حتی ۳ رنگ آماده و سرو کنید.

بسته به ذائقه، می‌توانید مقداری پودر کاکائو هم به ترکیبات این دسر اضافه کرده و دسر پالدا کاکائویی خوشمزه نوش جان کنید.

بسته به ذائقه، به جای شکر می‌توانید دسر پالدا را با استفاده از شیره انگور (طرز تهیه شیره انگور) یا شیره خرما شیرین کنید.

در صورت تمایل، می‌توانید شیر را کلا از دستور تهیه دسر پالدا تبریزی حذف کرده و این دسر را فقط با آب درست کنید.

منبع: ایرنا

+

آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

advanced-floating-content-close-btn