کد خبر: ۲۷۴۹۰۷
تاریخ انتشار: دوشنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۳ – ۰۵:۵۰
به گزارش بهداشت نیوز، مادران باردار بیشتر از خانمهای غیرباردار در همان سنوسال در معرض بیمار شدن هستند. علتش این است که سیستم ایمنی طی بارداری به طور طبیعی سرکوب میشود و ازاینرو خطر ابتلا به عفونتهایی مانند آنفلوانزا بالاتر میرود. خانمهای باردار به دلیل تغییرات در سیستم ایمنی، قلب و ریه در زمان بارداری خیلی مستعد آنفلوانزای شدید هستند. آنفلوانزا پیامدهای بدی برای جنین درحالرشد دارد.
علائم
اگر هر یک از این علائم را دارید زودتر به پزشک مراجعه کنید:
. تب و سرفههایی که کموزیاد میشوند یا بدتر شدهاند
. شروع ناگهانی تب در حد متوسط یا بالا
. لرز
. تبی که با تب بُر کنترل نمیشود
. سرفههای خشک
. کمتحرک یا بیتحرک شدن جنین
. آبریزش بینی
. سرگیجه و خوابآلودگی
. گرفتگی بینی
. ضعف شدید یا عدم تعادل
. گلودرد
. تنگی نفس
. سردرد
. بدندرد شدید
. احساس درد و فشار در سینه یا شکم
. بیاشتهایی
. تشنج
. خستگی و بیرمقی
. مدت طولانی ادرارنکردن
عوارض آنفلوانزا
بیشتر خانمهای باردار در صورت ابتلا به آنفلوانزا اگر بهموقع تحت درمان قرار بگیرند، خوب میشوند. اما باز هم یادآوری میکنیم که ریسک عوارض جدی ناشی از آنفلوانزا طی بارداری بیشتر است:
. نیاز به بستریشدن یا نیاز به ICU
. پنومونی
. کموزنی جنین حین تولد
. زایمان زودرس
. مشکلات رشدی در جنین (مثلاً نقصهای مادرزادی)
. سقطجنین
. مرگ مادر یا جنین
درمان آنفلوانزا
اگر آنفلوانزای شما زود تشخیص داده شود احتمالاً تحت درمان با داوری ضدویروس قرار خواهید گرفت. پزشکان معمولاً برای خانمهای باردار، داروی ضدویروس خوراکی oseltamivir را تجویز میکنند؛ زیرا مطالعات نشان داده این دارو بیخطر است.
داروهای ضدویروس آنفلوانزا را بهیکباره درمان نمیکنند، بلکه میتواند جلوی بدتر شدن علائم را بگیرند.
پزشک ممکن است برای تسکین علائم، داروهای دیگری نیز تجویز کند، مثلاً استامینوفن برای تب، شربت سرفه برای تسکین علائم تنفسی و… . حتماً پزشک را در جریان بارداریتان قرار دهید و از او بپرسید آیا داروی تجویز شده برای بارداریتان بیضرر است.
شاید یک هفته یا بیشتر علامت داشته باشید. طی این مدت بهاندازه کافی استراحت کنید و مایعات زیاد بنوشید تا بدنتان خوب سیراب باشد. برای پیشگیری از انتشار عفونت به اطرافیان پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنید، مثلاً ماسک بزنید، دستها را مکرراً بشویید و موقع عطسه و سرفه جلوی دهان و بینی خود را بپوشانید.
واکسن آنفلوانزا برای خانمهای باردار
واکسن آنفلوانزا، یک رویکرد مراقبتی قوی برای قبل، حین و بعد از بارداری است. واکسینه شدن در برابر ویروس آنفلوانزا، بهترین راه مراقبت از مادر باردار در برابر آنفلوانزای شدید است. توصیه میشود همه خانمهای باردار در هر مرحلهای از بارداری واکسن آنفلوانزا دریافت کنند.
اگر حتی طی بارداری قبلیتان واکسن آنفلوانزا دریافت کردهاید، در بارداری کنونیتان نیز باید واکسینه شوید. واکسن آنفلوانزا برای همه بزرگسالان سالی یکبار توصیه میشود و خانمهای باردار مستثنی نیستند، زیرا گونههای شایع ویروس آنفلوانزا فصلبهفصل متغیرند و ایمنی بدن نیز بهمرورزمان کمتر میشود.
ایمن بودن واکسن آنفلوانزا طی بارداری با مطالعات گوناگونی تأیید شده است و هر سال میلیونها نفر در برابر آنفلوانزا واکسینه میشوند. ضمناً هیچ اشکالی ندارد که واکسن آنفلوانزا را همزمان با دیگر واکسنهای بارداری دریافت کنید، مثلاً واکسن کووید – ۱۹ و واکسن سهگانه).
ضمناً واکسینه شدن در برابر آنفلوانزا طی بارداری میتواند به مقاوم شدن بدن نوزاد در برابر آنفلوانزا بعد از تولد کمک کند. بعد از دریافت واکسن، آنتیبادیهای تولید شده در بدن مادر به جنین نیز منتقل میشوند. مادرهای واکسینه شده بعد از تولد نوزاد نیز این آنتیبادیها را از طریق شیر خود به کودک منتقل میکنند. این ایمنی غیرفعال طی اولین ماههای بارداری حیاتی است؛ زیرا بعد از آن فقط در ۶ ماهگی میتواند دوباره واکسن دریافت کند.
یک خانم باردار چه زمانی باید واکسن آنفلوانزا بزند؟
بهطورکلی واکسن آنفلوانزا بعد از هفته دوازدهم بارداری تزریق میشود.
واکسن آنفلوانزا بعد از تزریق چه زمانی ایمنی ایجاد میکند؟
واکسن آنفلوانزا در عرض ۱۰ تا ۱۴ روز بعد از تزریق، ایمنی ایجاد میکند و تقریباً تا یک سال اثرش میماند.
در پایان
چهل هفتهٔ بارداری میتواند یک سفر چالشبرانگیز اما زیبا در زندگی هر زنی باشد. لازم است یک مادر باردار تمام مراقبتهای ضروری را انجام دهد تا مطمئن شود جنینش سالم میماند و از بیماریهایی مانند آنفلوانزا آسیب نمیبیند.