بازار ۳ بعدی در طولانی‌ترین شب سال

شب یلدا، این آیین کهن و دیرپای ایرانی، شبی است که خانواده‌ها گرد هم می‌آیند تا بلندترین شب سال را با خاطرات، گفت‌وگوها و خوراکی‌های …

بازار 3 بعدی در طولانی‌ترین شب سالبازار 3 بعدی در طولانی‌ترین شب سال

شب یلدا، این آیین کهن و دیرپای ایرانی، شبی است که خانواده‌ها گرد هم می‌آیند تا بلندترین شب سال را با خاطرات، گفت‌وگوها و خوراکی‌های خوشمزه سپری کنند. از گذشته تاکنون، این شب با جلوه‌هایی از سنت‌های اصیل همراه بوده است؛ از دورهمی‌های خانوادگی گرفته تا چیدن سفره‌ای با انار، هندوانه، آجیل و شیرینی‌های رنگارنگ. اما امسال، در شرایطی که تورم و نگرانی‌های اقتصادی سایه بر بازارها افکنده بود، چشم‌ها به سوی نحوه تنظیم بازار شب یلدا دوخته شده است تا ببینند آیا قیمت‌ها در مسیر گرانی قرار می‌گیرند یا نه.

به میدان آمدن همه ظرفیت‌ها

وزارت صنعت، معدن و تجارت، به‌منظور مدیریت این بازار حساس، برنامه‌های متعددی را ابلاغ کرد. از توزیع مناسب کالاهای پرتقاضا مانند آجیل، میوه و مواد پروتئینی گرفته تا اجرای طرح‌های فروش فوق‌العاده و تخفیفات ویژه در فروشگاه‌های زنجیره‌ای و واحدهای صنفی، همه ‌وهمه با هدف حفظ تعادل در بازار و جلوگیری از اجحاف در حق مصرف‌کنندگان انجام شد. نظارت‌های دقیق و برخورد با تخلفات صنفی نیز از دیگر اقدامات این وزارتخانه برای اطمینان از قیمت‌گذاری منصفانه کالاها بود.

همچنین، کسب‌وکارهای مجازی نیز به شکل گسترده‌ای در این روند مشارکت کردند تا در همکاری با اتحادیه‌های کشوری، پلتفرم‌های آنلاین فرصتی برای خرید آسان‌تر و با تخفیف‌های ویژه برای مردم فراهم کنند. در این میان، فروشندگان نیز به‌خوبی این سیاست‌ها را درک کرده و به سمت ارائه قیمت‌های رقابتی روی آوردند.

تشدید نظارت بر واحد‌های صنفی

سید داوود موسوی، ‌سرپرست معاونت توسعه بازرگانی وزارت صمت، در خصوص بازار شب یلدا و تمهیداتی که وزارت صمت دارد، به خبرنگار «ایران» گفت: برنامه‌های متعددی برای مدیریت بازار شب یلدا ابلاغ شده است تا کالاهای مورد نیاز مردم با قیمت و کیفیت مناسب در دسترس باشد و از هرگونه اجحاف در حق مصرف‌کنندگان جلوگیری شود.

وی با اشاره به اهم اقدامات صورت گرفته برای تنظیم بازار شب یلدا، افزود: برای آنکه مردم خرید مناسبی داشته باشند و بازار نیز با افزایش تقاضا، تعادل خود را حفظ کند، چند اقدام اساسی و مهم صورت گرفت. اولین آن توزیع مناسب کالاهای پرتقاضا بود. بدین جهت هماهنگی‌های لازم با واحدهای صنفی برای تأمین و عرضه کالاهایی مانند شیرینی، آجیل و خشکبار، میوه، گل و مواد پروتئینی به میزان کافی صورت گرفت. اقدام دیگر که اهمیت بسزایی دارد، نظارت و رسیدگی به شکایات مردمی است؛ ‌از این ‌رو تشدید نظارت بر عملکرد واحدهای صنفی و رسیدگی سریع به گزارش‌ها و شکایات مردمی در اولویت قرار گرفت.

‌سرپرست معاونت توسعه بازرگانی وزارت صمت بیان کرد: نظارت و بازرسی‌ها محور شب یلدا از ۲۰ آذرماه آغاز شد و تا ۳ دی‌ماه بر واحدهای صنفی مرتبط با کالاهای پرمصرف شب یلدا برای کنترل قیمت‌ها و برخورد با تخلفات صنفی نظیر گرانفروشی ادامه خواهد داشت.

 فروش فوق‌العاده و تخفیف ویژه

معاون وزیر صمت  با اشاره به اینکه با هدف حمایت از مردم و اینکه خریدهای خوبی صورت گیرد، اجرای فروش فوق‌العاده و تخفیفات ویژه در دستور کار قرار گرفت، ‌تصریح کرد: طی این مدت برگزاری طرح‌های فروش فوق‌العاده و تخفیفات در واحدهای صنفی مرتبط با شب یلدا، از جمله فروشگاه‌های آجیل و خشکبار، شیرینی، میوه، گل و مواد پروتئینی اجرا و این امکان فراهم شد که مردم با شرایط بهتری بتوانند خریدهای مورد نیاز شب یلدا را انجام دهند. همچنین همکاری با فروشگاه‌های زنجیره‌ای مورد پیگیری قرار گرفت و توانستیم با هماهنگی با اتحادیه کشوری فروشگاه‌های زنجیره‌ای برای عرضه کالاهای پرمصرف با تخفیفات ویژه در سطح فروشگاه‌های زنجیره‌ای و مراکز خرید بزرگ اقدام کنیم.

تمرکز بر رعایت حق مصرف‌کنندگان

موسوی ادامه داد: اقدام دیگری که وزارت صمت طی این مدت برای شب یلدا پیگیری کرد، استفاده از ظرفیت کسب‌وکارهای مجازی بود؛ بر این اساس هماهنگی با اتحادیه کشوری کسب‌وکارهای مجازی جهت ارائه تخفیف‌ها و توزیع مناسب کالاها از طریق این پلتفرم‌ها دنبال شد و خوشبختانه این امر توانست اثرگذاری مثبت خود را داشته باشد. همچنین در این روند، نکته‌ای که برای تنظیم بازار شب یلدا دنبال شد، رسیدگی به تخلفات صنفی است؛ نظارت بر تخلفات احتمالی از جمله گرانفروشی، درج نکردن قیمت و ارائه نکردن فاکتور در واحدهای صنفی با جدیت از ۲۰ آذرماه پیگیری شده و موفق شده‌ایم جلوی تخلف‌های احتمالی را بگیریم.

وی با بیان اینکه وزارت صمت در راستای جلوگیری از تضییع حقوق مصرف کنندگان، کنترل قیمت و کیفیت کالاها را به صورت متناوب بررسی کرد، افزود: آخرین مبحثی که طی این مدت در دستور کار قرار گرفته بود، جلوگیری از اجحاف در حق مصرف‌کنندگان از طریق نظارت بر قیمت و کیفیت کالاها توسط واحدهای بازرسی و نظارت اتاق‌های اصناف بود. این اقدامات با هدف ایجاد آرامش در بازار و حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان طراحی شده است و قطعاً نظارت‌ها تا پایان بازه زمانی شب یلدا ادامه خواهد داشت.

معاون وزیر صمت بیان کرد: با عملیاتی شدن تدابیری که اشاره شد، براساس گزارش‌های دریافتی توانسته‌ایم تاکنون ثبات نسبی و آرامش را در بازار محصولات شب یلدا برقرار کنیم که با افزایش نظارت‌ها این روند همچنان ادامه دارد.

نبود افزایش قیمت محسوس

بررسی‌های میدانی از بازار و اذعان خریداران نشان می‌دهد که برخلاف نگرانی‌های اولیه، قیمت کالاهای شب یلدا افزایش محسوسی نداشته است. بسیاری از فروشندگان، در راستای رقابت و جذب مشتریان بیشتر، تخفیف‌هایی ویژه ارائه کرده‌اند. از این رو، شب یلدا امسال نه‌تنها شبی خاطره‌انگیز برای خانواده‌ها خواهد بود، بلکه نشان داد که همکاری میان نهادهای نظارتی، اصناف و پلتفرم‌های دیجیتال می‌تواند بازار را در مسیر ثبات و آرامش نگه دارد.

+

آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

advanced-floating-content-close-btn